Turvapaikanhakijoita on sunnuntaihin mennessä saapunut itärajan yli 956, kerrotaan Maahanmuuttovirasto Migristä Verkkouutisille. Päätöksiä heidän hakemuksiinsa on tässä vaiheessa tehty yksittäisiä.
– Itärajan yli syksyllä tulleille on pidetty turvapaikkapuhutteluita ja niitä järjestetään koko ajan lisää. Päätöksiä voidaan tehdä puhuttelun jälkeen mikäli asia ei vaadi lisäselvitystä. Päätöksiä on tehty toistaiseksi yksittäisiä. Kaikki ovat olleet kielteisiä, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.
Selvästi suurimmat lähtömaat ovat Lehtisen mukaan Syyria, Somalia, Jemen ja Irak.
– Lisäksi hakijoita on tullut lukuisista yksittäisistä maista, joista muutoinkin on vähäisesti hakijoita.
Jemenin ja Syyrian turvallisuustilanne on huono. Tänä vuonna Migri ei ole tehnyt kielteisiä päätöksiä Syyrian tai Jemenin kansalaisille, eikä näin ollen sinne ole myöskään palautettu ketään.
– Tästä ei voi suoraan päätellä tulevia päätöksiä, Lehtinen kuitenkin sanoo.
– Kaikki hakemukset käsitellään yksilöllisesti ja päätöksentekohetkellä vallitsevan ajantasaisen maatiedon perusteella.
Irakilaisista hakijoista aiemmin tänä vuonna noin 37 prosenttia saanut myönteisen päätöksen ja noin 24 prosenttia kielteisen päätöksen, ilmenee sisäministeriön päätösmuistiosta viime viikolta. Noin 36 prosentin kohdalla hakemus on jätetty tutkimatta.
– Tutkimattajättämispäätöskategoria sisältää erilaisia syitä sille, että turvapaikkahakemusta ei tutkita Suomessa. Selvästi yleisin peruste tutkimattajättämispäätökselle varsinkin irakilaisten osalta on uusintahakemus, missä hakija ei ole esittänyt uusia asiaan vaikuttavia perusteita, kertoo Lehtinen.
Myös niihin hakemuksiin, joissa toinen EU-maa on vastuussa turvapaikkahakemusten käsittelystä tai toinen EU-maa on jo myöntänyt kansainvälistä suojelua Suomessa turvapaikkaa hakeneelle, tehdään tutkimattajättämispäätös.
– Irakilaisten osalta ns. Dublin-tapaukset eli että toinen EU-maa vastuussa on turvapaikkahakemusten käsittelystä on toiseksi yleisin peruste tutkimattajättämispäätökselle.
Toinen EU-maa voi olla vastuussa hakemuksen käsittelystä, mikäli turvapaikanhakija ilmoittaa esimerkiksi olevansa menossa perheensä luo Saksaan. Osa itärajan yli saapuneista tulijoista on ilmoittanut aikovansa matkustaa edelleen toiseen maahan.
Somalian kansalaisista myönteisen päätöksen on tämän vuoden aikana saanut noin 60 prosenttia ja kielteisen noin 14 prosenttia.
Mikäli kielteisen päätöksen saaneet eivät poistu maasta vapaaehtoisesti, heidät voidaan palauttaa. Poliisihallituksen mukaan maasta poistamiset sujuvat yleisesti ottaen varsin hyvin ja valtiot ottavat kansalaisensa vastaan. Poliisi palauttaa Suomesta vuosittain ihmisiä noin sataan eri maahan.
– Irakiin palautetaan henkilöitä käytännössä samalla tavalla kuin muihinkin maihin eli palautukset toimivat varsin hyvin. Somalian osalta palautuksissa on merkittäviä haasteita ja palautukset ovat lykkääntyneet viime aikoina, poliisihallituksesta kerrotaan, mutta ei täsmennetä syytä.
Itärajan turvapaikanhakijoita on tietojen mukaan saapunut myös Afganistanista, jonne palautukset keskeytettiin vuonna 2021. Tällä hetkellä Suomi palauttaa afganistanilaisia vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
LUE MYÖS:
Suomesta voi saada turvapaikan, vaikka olisi asunut vuosia Venäjällä – näin vastaa Migri