Koronaviruspandemian aikana tehtyjen tutkimusten perusteella tartuntaryppäät ovat usein olleet yhteydessä yhteen tai muutamiin sairastuneisiin. On pohdittu, levittääkö ihminen virusta erityisen paljon esimerkiksi infektion tietyssä vaiheessa.
Lancet-tiedelehdessä julkaistiin syksyllä tutkimus, jonka perusteella niin sanotuilla superlevittäjillä olisi ollut vain lieviä oireita. Vakavampia oireita saaneet pysyivät kotona eivätkä ehtineet levittää tautia.
Tautiekologi Tuomas Aivelo huomauttaa Iltalehdelle, että oireelliset eivät välttämättä enää testaa itseään yhtä herkästi kuin aiemmin tai edes pysy kotona. Painopiste voi siirtyä jatkossa enemmän heihin.
Aivelon mukaan viruksen ”superlevittäminen” vaatii kaksi asiaa: sairastuneen henkilön pitää olla samassa tilassa muiden ihmisten kanssa, ja hänen on samalla eritettävä paljon virusta.
– Yksilölliset erot ovat suuria, mutta mitään kovin selkeää syytä ei ole tähän mennessä löytynyt sille, miksi joku ihminen erittää virusta enemmän kuin toinen, Tuomas Aivelo sanoo.
– Sitäkään ei tiedetä, miten taudin sairastaminen vaikuttaa. Jos on jo sairastanut koronan ja sairastuu uudelleen, erittääkö virusta yhtä paljon kuin aikaisemmin, Aivelo jatkaa.
LUE MYÖS:
Koronatilanne näkyy jo sairaaloissa, leikkauksia jouduttu perumaan (VU 10.11.2023)