Yliopiston moititaan sortuneen poliittisuuteen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Tutkija: Keksitystä rasismista tuli todellisuutta

Afrikan tähti -kohu vie huomion todellisista ongelmista, USA:n historian ja politiikan tutkija sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jos joku kohu on tekemällä tehty niin se on tämä, Jyväskylän yliopiston Yhdysvaltain politiikan ja historian väitöskirjatutkija Jani Kokko toteaa Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan.

Hän kertoo seuranneensa Afrikan tähti -polemiikkia hämmentyneenä. Kokon mukaan kohun käynnistänyt saksalainen vaihto-opiskelija ”toimii woke-kulttuurin mukaisesti vääristelemällä faktoja omaan ideologiaansa sopiviksi”. Kokko muistuttaa, ettei pelissä käydä orjakauppaa ja etteivät fuksitapahtumaan osallistuneet maantieteen opiskelijat pukeutuneet orjiksi tai orjanomistajiksi vaan pelinappuloiksi ja rosvoiksi.

– Nämä faktat eivät kuitenkaan estäneet Helsingin yliopistoa ja ennen kaikkea ylioppilaskuntaa heittäytymään rähmälleen tämän yksittäisen loukkaantujan edessä. Seurauksena Helsingin yliopisto on todennut Afrikan tähden rasistiseksi peliksi, ylioppilaskunta antaa kriisiapua ja keksitystä rasismista on tullut todellisuutta Helsingin yliopistossa.

Verkkouutiset kertoi tässä ja tässä Helsingin yliopiston ja yliopiston ylioppilaskunnan reaktioista kohuun. Sekä yliopisto että ylioppilaskunta ovat muun muassa kertoneet aloittavansa antirasistisia koulutuksia tapauksen jälkimainingeissa. Ylioppilaskunta on myös pyytänyt julkisesti anteeksi ”koko yhteiskunnalta”.

Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuusasioista vastaava varadekaani Samuli Siltanen taas totesi Iltalehdelle yliopiston virallisena näkemyksenä, että peli on rasistinen.

– Kohun keskelle joutunut opiskelijaporukka on maalitettu suvaitsevaiston toimesta ja heitetty kuvainnollisesti bussin alle yliopiston ja ylioppilaskunnan taholta. Jos tässä ylioppilaskunnan pitäisi joitain puolustaa niin heihin pakkojäsenyydellä liitettyjä opiskelijoita, jotka ovat joutuneet ilman mitään omaa syytä erittäin törkeän some-vihan kohteeksi, Jani Kokko sanoo.

Hän jatkaa Twitter-keskustelussa, että tapauksessa on ilmeisesti tiedossa vain yksi loukkaantunut henkilö ja hänkään ei ollut paikalla.

– Ymmärrän niin, että anteeksipyyntö esitetään sille jota on loukattu. Nyt meillä ei edes ole loukattua, joka olisi ollut paikalla. Keneltä siis pyydetään anteeksi? Kaiken varalta koko yhteiskunnalta? Lisäksi pyynnön esittää taho, jolla ei edes ole mitään anteeksipyydettävää, Kokko päivittelee.

”Ei menneisyys poistu”

Tutkijan mukaan turhanpäiväinen kohu vie huomiota oikeilta ongelmilta, saaden rasismin näyttämään pikkumaiselta. Hän muistuttaa, että Suomessa on lukemattomia ihmisiä, joiden nimi ja ihonväri voivat vaikeuttaa työn saamista. Sama pätee joskus myös sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen.

Lisäksi hän syyttää kohua lietsovia historiattomuudesta.

– Ei menneisyys poistu vaikka sitä kuinka yritettäisiin pyyhkiä pois. Olen kirjoittanut tästä teemasta aikaisemmin Yhdysvaltain patsaskriisin aikana. Patsas voi edelleen olla jalustallaan ja Afrikan tähti perheiden ilona, niiden merkityksiä voidaan kuitenkin muuttaa, Kokko kirjoittaa.

Kolmantena ongelmana tutkija näkee Helsingin yliopiston kannan pelin rasistisuudesta. Hänen mukaansa yliopisto on siirtynyt poliittiseksi toimijaksi ja lähtenyt tukemaan ideologista uskomusta.

LUE MYÖS:

Historioitsija varoittaa: Älkää perääntykö woke-diktatuurin edessä

[rev_slider alias=”toimituksen-valinnat-slider”][/rev_slider]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)