Virolaissotilas CV90-vaunussa yhteisharjoituksessa Brittijoukkojen kanssa Virossa. NATO/Flickr.com

Tutkija listaa painajaistilanteet Suomen lähellä: Näin Venäjä yrittäisi murtaa Naton

Saksalaisen asiantuntijan mukaan Baltian maat ja pohjoinen Puola saattavat joutua Moskovan operaatioiden kohteeksi lähivuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

IISS-ajatushautomon asiantuntija Franz-Stefan Gady listaa tästä löytyvässä Liettuan yleisradio LRT:n haastattelussa erilaisia skenaarioita mahdollisista Venäjän hyökkäyksestä alkavista Itämeren alueen konflikteista.

Gadyn mukaan Moskovan tavoitteena ei olisi ensisijaisesti vallata alueita vaan tehdä Nato tyhjäksi ja heikentää Euroopan unionia. Gady viittaa haastattelussa tuoreeseen kirjaansa Sodan paluu (Die Rückkehr des Krieges, Quadrant 2024) ja antaa siitä nostettuja esimerkkejä operaatioista, joihin Venäjä voisi ryhtyä 5–8 vuoden päästä, kun Ukrainan sodan aktiivinen vaihe on päättynyt ja Venäjän asevoimien kyvyt palautettu.

Rajatuin esimerkeistä on ”Vilnan skenaario”, jossa Moskova iskisi suoraan Liettuan pääkaupunkiin 40 000–50 000 sotilaalla, ottaisi sen haltuunsa, asettuisi puolustusasemiin ja uhkaisi Natoa taktisilla ydinaseilla, mikäli se lähtee vastahyökkäykseen. Verkkouutiset kertoo skenaariosta tässä jutussa.

Toista mahdollisena pitämäänsä operaatiota Gady kutsuu ”Baltian yhteiseksi skenaarioksi”. Se vaatisi sotatutkijan mukaan alkuun noin 250 000 sotilasta. Siinä Venäjän joukot iskisivät samanaikaisesti Viroon ja osaan Latviaan. Sieltä ne etenisivät etelään Liettuan läpi ja sulkisivat lopulta Suwalkin käytävän. Näin muodostettaisiin Gadyn mukaan puolustuslinja Naton mahdollisen vastahyökkäyksen varalle.

Strategia olisi sama kuin Vilnan skenaariossa. Nato yritettäisiin valloitusten jälkeen saada nöyrtymään uhkaamalla entistä suuremmalla eskalaatiolla.

Myös Nato-maiden tietoinen vetäminen kulutussotaan olisi Franz-Stefan Gadyn mukaan aidosti mahdollista Itämeren alueella. Tässä Moskovan oletuksena olisi, ettei länsimailla ole tahtoa ja kykyä pitää yllä tällaista sodankäyntiä kovinkaan pitkään.

– Lopputulos olisi sama, mutta mittakaava suurempi. Tämä myös vaikeuttaisi Naton vahvistusten lähettämistä Itämeren kautta, Gady sanoo.

Skenaariossa hyökkäystä pohjustettaisiin useita kuukausia ennen varsinaisia sotilasoperaatioita.

– Tapahtuisi hybridihyökkäyksiä, sabotaasi- ja kyberoperaatioita ja yleisen mielipiteen manipulointia, asiantuntija listaa.

Hänen mukaansa näillä ”hybridiuhkina” pidetyillä keinoilla pystyttäisiin mahdollisesti lamauttamaan kokonaisen maan puolustus.

Franz-Stefan Gady sanoo kirjoittaneen kirjansa erityisesti saksalaiselle yleisölle. Hänen mukaansa Saksassa pitäisi ymmärtää, millainen uhka Baltian maihin kohdistuu ja mitkä syyt tekevät Baltiasta ja pohjoisesta Puolasta niin haavoittuvaisia.

– Ne sijaitsevat Kaliningradin ja Valko-Venäjän välissä. Venäjä voisi siirtää vauhdilla joukkoja Kaliningradiin ja kasvattaa nopeasti Kaliningradissa ja Valko-Venäjällä olevien joukkojensa määrää. Sitten se voisi iskeä selustasta. Baltian maita olisi hyvin vaikea vallata takaisin niin sanotussa fait accompli -tilanteessa [asia on jo tapahtunut].

LUE MYÖS:
Venäjän 50000 sotilasta yllättäen Nato-rajan yli – tämä on hiuksia nostattava ”Vilnan skenaario”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)