Sähkömarkkinoiden johdannaiskaupassa näkyvät odotukset vaikeasta talvesta johtuvat erityisesti maakaasun korkeasta hinnasta ja sähkön niukkuudesta.
Aalto-yliopiston vanhempi tutkija Iivo Vehviläinen sanoo MTV:lle, että suurin hintashokki syntyi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Hänen mukaansa Euroopassa oli ehditty nauttia halvasta venäläisestä energiasta, jonka ehdoilla koko järjestelmä oli rakennettu.
Suomessa osalla kuluttajista on voimassa kiinteähintaisia sopimuksia, joiden vuoksi sähkön hinnanmuutos ei tunnu välittömästi lompakossa. Tutkijan mukaan olisi järkevää louda järjestely, joka kannustaisi kaikkia joustamaan sähkökulutuksestaan pientä kannustinta vastaan.
– Jos olet valmis laittamaan sähkölämmityksen pois päältä tunniksi tiettyyn aikaan, niin sinulle maksettaisiin joku korvaus, Iivo Vehviläinen ehdottaa.
Pienetkin muutokset auttaisivat talven kulutushuipun aikaan. Muuten uhkana ovat sähkökatkot ja entistä korkeammat kulut. Pahimmassa tapauksessa monien eurojen kilowattitunnin hinnat voisivat jatkua Euroopassa viikkokausia tai toistua useiden kuukausien aikana.
Hallitus on ilmoittanut harkitsevansa budjettiriihessä Suomen sisäistä hintakattoa. Pörssisähkön hintapiikit yltävät tällä hetkellä vain neljäsosaan EU:n hintakatosta.