Venäjä voi jatkaa sotaa siirtymällä yhä enemmän suunnitelmatalouteen, kertoo venäläinen puolustusteollisuuteen erikoistunut tutkija Pavel Luzin Viron yleisradio ERR:lle.
Kreml voi kasvattaa sotilasmenoja luovasti.
– En tue lähestymistapaa, että yritämme tarkastella sotilasmenoja kuin kirjanpitäjä. Meidän pitää tarkastella aiempia kokemuksia kahdelta viime vuodelta. Venäjän hallitus ja Venäjän keskuspankki loivat vain biljoonia uusia ruplia kuin tyhjästä, ikään kuin tulostimesta. Hallitus voi käyttää mitä tahansa keinoa. He korottavat veroja ja perivät ylimääräisiä maksuja, Yhdysvalloissa työskentelevä Luzin kuvailee.
– Erisimerkiksi yksittäisiä maksuja yrityksiltä. Hallitus soittaa suurelle yhtiölle ja sanoo, että tarvitsemme kaksi biljoonaa ruplaa – ole hyvä ja etsi ne, emme välitä mistä! Sama pätee aluetasolla. Paikallinen kuvernööri soittaa paikallisille ja yrityksille ja sanoo, että hän tarvitsee rahaa ja ne on annettava, eikä hän välitä rahojen alkuperästä.
Rahapula tai talouden sukellus ei Luzinin mukaan lopeta Venäjän hyökkäystä Ukrainassa.
– Venäjän kyky jatkaa sotaa ei riipu rahasta, vaan poliittisesta ja kansan tahdosta, hän toteaa.
– Raha ei ole suurin ongelma. Kyllä, se on ongelma, mutta Venäjä voi jatkaa taistelua myös ilman rahaa. Aina voi luoda, kuten muistatte bolshevismin historiasta, sotakommunismia. Silloin voi lunastaa omaisuutta, autoja, resursseja, kultaa, rahaa ja ulkomaanvaluuttaa ihmisiltä. He voivat pakottaa ihmiset ostamaan valtion velkakirjoja.
Kansalaisten tahto jatkaa sotaa linkittyy Luzinin mukaan siihen, että venäläiset eivät pystyisi ikinä myöntämään tappiotaan. He eivät hänen mukaansa olisi henkisesti valmiita siihen.
– Heille sodan jatkaminen on parempi vaihtoehto kuin häviäminen. Siksi puhun venäläisen yhteiskunnan tahdosta jatkaa taistelua.
Kremlin tavoitteet ovat hänen mukaansa yhä sama kuin ennenkin.
– Ensinnäkin, Ukrainan valtion tuhoaminen. Toisena, ukrainalaisen kulttuurin hävittäminen, kansanmurha. Kolmantena, transatlanttisen yhtenäisyyden ja Naton poistaminen. Neljäntenä, sääntöihin perustuvan globaalin maailmanjärjestyksen tuhoaminen ja toive luoda uusi järjestys, jossa Venäjän eliitti voi selviytyä sekä poliittisesti että taloudellisesti. Nämä tavoitteet ovat yhä olemassa kaikesta muusta retoriikasta huolimatta.