Venäjä ei välttämättä selviä Vladimir Putinin tuhoisasta päätöksestä hyökätä Ukrainaan, kirjoittaa tutkija Janusz Bugajski Atlantic Council -ajatushautomon artikkelissa.
– Lähestyvä Venäjän federaation hajoaminen on imperiumin romahduksen kolmas vaihe 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa tapahtuneen Itä-Euroopan neuvostoblokin purkamisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
– Venäjän täysmittainen hyökkäys Ukrainaan on kiihdyttänyt helmikuusta 2022 lähtien valtion hajoamisprosessia, koska Kreml ei ole saavuttanut tavoitteitaan ja sota on johtanut lisääntyviin sotilaallisiin tappioihin ja yhä vahingollisempiin kansainvälisiin pakotteisiin.
Hänen mukaansa Venäjän riippuvuus fossiilisten polttoaineiden viennistä, supistuva talous ja alueellinen etninen levottomuus pahentavat entisestään Venäjän taloudellisia, demografisia ja sosiaalisissa ongelmia. Federaation tasavalloissa ja alueilla voi pian esiintyä rajuakin tyytymättömyyttä ja pyrkimyksiä irrottautua Moskovan komennuksesta.
– Levottomuutta lukuisissa tasavalloissa ja alueilla aiheuttaa epäkohtien kasaantuminen, kuten esimerkiksi nopeasti kasvava köyhyys, jyrkkä sosioekonominen eriarvoisuus, liittovaltion rahoituksen väheneminen, paikallisen infrastruktuurin rapistuminen, ympäristökatastrofit, terveydenhuollon romnahtaminen, rehottava virkamieskorruptio ja kansalaisten vieraantuminen keskusjohtoisesta päätöksenteosta, hän kirjoittaa.
– Kun maa liukuu kohti myllerrystä, yhä isompi väestöryhmä voi pitää nykyistä liittovaltiojärjestelmää laittomana. Tämän jälkeen voi toteutua joukko sisäisiä skenaarioita, jotka johtavat maan pirstoutumiseen. Niitä ovat esimerkiksi yhä intensiivisemmmät eliitin sisäiset valtataistelut, kiihtyvät konfliktit Kremlin ja aluehallintojen välillä sekä keskushallinnon kontrollin hajoaminen useissa osissa maata.
Presidentti Vladimir Putinin hallinto ei Bugajskin mukaan välttämättä onnistu pitämään liittovaltiota kasassa.
– Alueellinen selviytyminen ja yleinen suostumus olla Putinin vallan alla perustuvat aggressiiviseen ulkopolitiikkaan, militarismiin, länsivastaiseen propagandaan ja elintason nousun yhdistelmään. Epäonnistuva ja kallis sota Ukrainassa Kremlin propagandasta huolimatta syventää sosiaalista ja alueellista tyytymättömyyttä, hän kirjoittaa.
– Tulevina vuosina Venäjän federaatio voi kohdata samanlaisen romahduksen kuin Neuvostoliitto tai Jugoslavia, tai näiden kahden yhdistelmän.