Tutkijat eivät ole toistaiseksi pystyneet osoittamaan suoraa yhteyttä lepakoissa esiintyvien koronavirusten ja Huananin markkina-alueen välillä Wuhanissa.
Hyvin samankaltaisia viruksia on löydetty syrjäisistä luolista Laosista, Kiinan eteläosista ja muualta Aasiasta.
Nykyinen käsitys on, että pandemian aiheuttanut viruskanta tarttui eläimistä ihmisiin Wuhanin ahtaalla torialueella. Teoriaa tukevat havainnot siitä, että varhaiset tautitapaukset keskittyivät torin ympäristöön. Silti monet yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa.
– Mitkä olivat ne tekijät, jotka johtivat viruksen leviämiseen eläimistä ihmisiin, Rocky Mountain -laboratorion virusekologian johtaja Vincent Munster pohtii Washington Post -lehden haastattelussa.
– Olemme tunnistaneet 20 tai 30 näistä viruksista, jotka näyttävät hyvin samankaltaisilta, mutta eivät kuitenkaan ole samoja. Mikä on SARS-CoV-2-viruksen kantaisän todellinen piilopaikka, tutkija kysyy.
Selvityksistä huolimatta on epäselvää, levisikö virus lepakoista ihmisiin vai muiden eläinten kautta.
Viruksen on myös arveltu levinneen Wuhanin virustutkimuslaboratoriosta. Tätä mahdollisuutta ei ole pystytty sulkemaan pois lukuisista selvityksistä huolimatta, vaikka tutkijat pitävät teoriaa epätodennäköisempänä kuin luonnollista leviämistä torilta.
Laboratorioteoria sisältää kaksi mahdollisuutta: kiinalaistutkijat olisivat voineet tutkia luonnosta löytyvää virusta, mikä olisi lopulta päässyt karkaamaan. Tutkijoiden on myös väitetty selvittäneen tekijöitä, jotka voivat lisätä viruksen tartuttavuutta tai pahentaa sen aiheuttamaa taudinkuvaa.
Wuhanin virustutkimuslaitos on kiistänyt säilyttäneensä koronavirusta laboratoriossaan. Tätä ei ole vahvistettu itsenäisillä tutkimuksilla Kiinan asettamien rajoitusten vuoksi.
Vincent Munsterin mukaan koronavirukseen liittyviin kysymyksiin on tärkeää saada vastauksia.
– Ne tukisivat myös varautumista seuraavaan pandemiaan, josta kaikki ovat huolissaan, Munster sanoo.