Perussuomalaiset on vakiinnuttanut paikkansa suurena puolueena. Kannatus on laskenut eduskuntavaaleista. Romahduksesta ei kuitenkaan voi puhua, vaikka puolue on joutunut hallituksessa päättämään vaikeistakin sopeutustoimista.
Ylen torstaina julkaisema gallup toi perussuomalaisille positiivisia uutisia. Puolueen kannatus nousi 0,8 prosenttiyksikköä edellisestä kannatusmittauksesta. Eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 20,1 prosenttia. Viimeisessä kannatusmittauksessa puolueen kannatus oli laskenut 3,3 prosenttiyksikköä 16,8 prosenttiin.
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan puolueessa on valmistauduttu hallitusvastuuseen siitä lähtien, kun Riikka Purrasta tuli puolueen puheenjohtaja. Se on yksi syy siihen, että puolue ei ole kokenut tällä hallituskaudella Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kauden kaltaista romahdusta.
– Edellinen hallituskausi oli Timo Soinin pitkän valtakauden kruunu. Silloin ministereitä ei kiinnostanut, mitä eduskuntaryhmälle tai puolueryhmälle kuului. Puoluekenttä jäi hoitamatta, Jokisipilä sanoo.
Samaan aikaan tuli siirtolaiskriisi, jossa Suomeen tuli kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Se oli maahanmuuttokriittiselle puolueelle kova isku.
Maahanmuuttokriittisyys tärkein teema
– Riikka Purra puhuu oman salkkunsa asioista varsin epäpopulistisesti. Hän ei ole rakennellut lainkaan pilvilinnoja. Päinvastoin omaksunut thatcherilaisen roolinsa valtakunnan kukkaron vartijana antaumuksella, Markku Jokisipilä toteaa.
Puolueen ohjelma on monipuolisempi kuin aiemmin. Maahanmuuttokriittisyys on kuitenkin puolueen kannattajille tärkein teema. Perussuomalaiset tarvitsevat keskustelua maahanmuuton ympärillä.
Se näkyy heti kannatuksessa. Jokisipilän mukaan puolue esimerkiksi hyötyi kohusta hallituksen rasismin vastaisen tiedonannon ympärillä. Puolueen viesti sitoutumisesta tiedonantoon on ollut monitulkintainen.
– Puolue ratsastaa ikään kuin kaksilla rattailla. On ministerit, jotka sitoutuvat hallituksen tiedonantoon, mutta sitten on eduskuntaryhmä, joka saattaa viestiä päinvastaista. Se sopii perussuomalaisille.
Suurin duunaripuolue?
Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila julisti torstaina Ylen aamu-tv:ssä, että puolue on Suomen suurin duunareiden puolue.
Jokisipilän mukaan se pitää paikkansa. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että puolueen kannatuspohja on nykyään hyvin moninainen.
– Työntekijätaustaiset ovat olleet peruspilari, jolle puolueen kannatus on rakentunut. Halla-ahon noustua puolueen puheenjohtajaksi yrittäjätaustaisten osuus kannattajien keskuudessa on kasvanut. Samalla puolue on ollut myös työttömien keskuudessa varsin suosittu puolue, hän sanoo.
Jokisipilän mukaan puolueen äänestäjissä on nykyään paljon yksityisen puolen työntekijöitä ja pienyrittäjiä.
– Tämä joukko näkee, että oikeistolainen talouspolitiikka, sosiaaliturvan leikkaukset sekä työmarkkinauudistukset ovat heidän etujensa mukaista politiikka.
Keskustan kannatus oli laskenut viimeisestä mittauksesta 1,1 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus nousi mittauksessa melkein saman verran, 0,8 prosenttiyksikköä. Viime vaaleista lähtien trendinä on ollut se, että puolue on kerännyt kannatusta juuri niiltä alueilta, joissa keskusta on ollut perinteisesti vahva.
Kaikki perussuomalaisten kannatus ei ole kuitenkaan valunut suoraan keskustan laarista.
– Perussuomalaisten ohjelma on erinomaisesti rakennettu. Se mahdollistaa kahden suuren puolueen kokoomuksen ja SDP:n haastamisen ja keskisuureksi valahtaneen keskustan haastamisen. Se on onnistunut tehtävässään, kun se on kasvanut kuuden kansanedustajan puolueesta 39 edustajan puolueeksi, Jokisipilä sanoo.
Puolue on pystynyt haastamaan keskustaa vetoamalla arvokonservatiivisiin arvoihin, perussuomalaiset puhuvat myös maaseutuelinkeinon ja Suomen asuttuna pitämisen puolesta.
– Nämä ovat teemoja, joilla pystyy haastamaan keskustaa. Työntekijäväestössä on paljon ajattelua, jossa ajatellaan SDP:n ja vasemmistoliiton menneen liian pitkälle arvoliberalismissa. Tälle ryhmälle ilmastonmuutos ei ole välttämättä politiikanteon tärkein kysymys.
Isoista puolueista vähiten kannatusta perussuomalaisiin on valunut kokoomuksesta, mutta perussuomalaisten sanomalla on Jokisipilän mukaan kaikupohjaa kokoomuksen arvokonservatiivisemmassa siivessä.
– Kannatusta on valunut kaikista kolmesta suuresta puolueesta. Keskusta on se, joka on hävinnyt kaikista eniten. Merkittävää on sekin, että historiallisesti suurin työväenpuolue SDP on hävinnyt neljät eduskuntavaalit peräkkäin kisan työntekijäväestön äänissä perussuomalaisia vastaan.