Simpanssit kärsivät esiintymisjännityksestä samalla tavalla kuin ihmiset, selviää uudesta tutkimuksesta. Asiasta kertoo Popular Science.
On ollut pitkään tiedossa, että ihmisillä yleisön läsnäolo suoritustilanteessa saattaa heikentää suorituksen laatua. Kuluneella viikolla iScience-julkaisussa julkaistun Kioton yliopiston tutkimuksen mukaan tämä ilmiö saattaakin olla vanhempi kuin ihmiskunta itse.
Tutkimuksissa on aiemmin havaittu, että simpanssit järjestävät itsensä hierarkkisiin ryhmiin. Tähän asti on kuitenkin ollut epävarmaa, missä määrin simpanssit kykenevät vaikuttamaan toistensa suorituksiin, tunteisiin ja toimintaan.
Osana tutkimusta kuudelle simpanssille annettiin kosketusnäytöt, joissa näytettiin erilaisia numeroihin perustuvia tehtäviä. Jos simpanssit ratkaisivat tehtävän, saivat ne ruokapalkinnon. Ensimmäinen tehtävä oli verrattain helppo, toinen keskitasoa ja kolmas haastava.
Koetta toistettiin kuuden vuoden ajan satoja kertoja, mutta tulokset yllättivät tutkijat.
Mitä enemmän simpanssit suorittivat tehtäviä, sitä paremmin ne niissä menestyivät. Kun simpanssit laitettiin suorittamaan helpointa tehtävää yleisön läsnäollessa, niiden tulokset heikentyivät.
Tutkimuksen laatijan Shinya Yamamoton mukaan simpanssien suoriutuminen kertoo siitä, että esiintymisjännitys ei rajoitu vain ihmisiin.
– Mikäli simpanssit kiinnittävät huomiota yleisöön tehtäviä tehdessään, kertoo se siitä, että yleisön vaikutus on voinut syntyä ennen kuin maineeseen liittyvät ominaisuudet kehittyivät ihmisapinoiden heimossa, Yamamoto kertoo.
Toisen laatijan Christen Linin mukaan huomattavaa oli myös se, että simpanssit eivät jännittäneet ainoastaan muita simpansseja, vaan myös ihmisiä.
– Se viittaa siihen, että tämä [ihmisten ja simpanssien välinen suhde] on paljon monimutkaisempi kuin olisimme aiemmin voineet odottaa, Lin toteaa.
Tutkijat painottavat, että he eivät toistaiseksi vielä tiedä, mikä neurologinen mekanismi synnyttää esiintymisjännitystä niin simpansseissa kuin ihmisissä.