OpenAI:n ChatGPT-tekoälysovellus älypuhelimessa. LEHTIKUVA/EELIS BERGLUND

Työelämäprofessori nostaisi suomalaisen työn tuottavuutta tekoälyllä

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaisen työn tuottavuus koki laskun viime vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaisen työn tuottavuus koki laskun viime vuonna. Kasvaneen työmäärän ja arvonlisäyksen epäsuhta sai tuottavuuden lähelle vuoden 2007 tasoa.

– Kuitenkin tekoälyn rooli voi kääntää tämän kehityksen, toteaa kansanedustaja, työelämäprofessori Jarno Limnell (kok.).

– Tutkimukset osoittavat, että tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 14–35 prosenttia toimialasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Myös hallitusohjelma korostaa näitä asioita. Suomen rooli teknologian edelläkävijänä on säilytettävä ja siksi meidän on keskityttävä tekoälyn mahdollisuuksien täysimääräiseen hyödyntämiseen, Limnell jatkaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa valitettavasti vain 16 prosenttia suomalaisista yrityksistä käyttää tekoälyä liiketoiminnassaan, kun taas globaalisti jo yli 35 prosenttia yrityksistä hyödyntää sitä. Intiassa ja Kiinassa osuus on jo yli 50 prosenttia.

Tekoälyn käyttö voi olla monimuotoista, kuten Suomen naisyrittäjien puheenjohtaja Carita Orlando kertoo. Hän hyödyntää tekoälyä tuotteidensa esittelytekstien luomiseen, mikä on kasvattanut hänen tuottavuuttaan merkittävästi.

Teknologisen kehityksen nopeus tekee ajantasaisen tiedon ylläpidosta ja sääntelyn luomisesta haasteellista. Samanaikaisesti teknologian tarjoamat hyödyt, erityisesti tuottavuuden kasvun kautta, ovat kiistattomat.

– Päättäjien on siksi tuettava aktiivisesti teknologian hyödyntämistä suomalaisissa yrityksissä ja julkishallinnossa, Limnell linjaa.

Samalla hänen mukaansa on huolehdittava siitä, että EU-tasoinen sääntely, esimerkiksi datan jatkokäytön sääntely, toteutuu myös Suomessa.

Limnellin mukaan tämä asettaa myös uusia osaamisvaatimuksia päättäjille. Esimerkiksi teknologian maanpuolustuskurssin järjestäminen kansanedustajille voi olla askel oikeaan suuntaan.

– Globaalit toimijat jakavat markkinoita nopeasti tekoälyn kehityksen myötä. Suomalainen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio eli TKI-osaaminen tekoälyn alalla voi kuitenkin tuoda merkittäviä etuja. Suomalaiset kielimallit voivat helpottaa suomenkielisten palveluiden kehittämistä, mutta tarvitsemme myös globaaleille markkinoille suuntautuvia tekoälyinnovaatioita, arvioi Limnell.

– Haastammekin suomalaiset tutkijat, kehittäjät ja innovaattorit ottamaan paikkansa tekoälyn globaalilla pelikentällä. Tekoäly tarjoaa mahdollisuuden nostaa suomalaisen työn tuottavuus uudelle tasolle ja luoda uutta liiketoimintaa, Limnell uskoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)