Tekoälyn lisääntynyt käyttö työhakemuksissa voi johtaa siihen, että yritykset palkkaavat itselleen entistä huonompia työntekijöitä. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Yhä useampi työnhakija käyttää tekoälyn kielimalleja apuna työhakemuksen laatimisessa. Mainostoimiston johtaja James Robinsonin mukaan hän ja muut yritysjohtajat ovat havainneet ilmiön, jossa hakijat ovat onnistuneet luomaan tekoälyn avulla hyviä ja uskottavia hakemuksia ilman, että he olisivat millään tavalla kykeneviä kyseiseen työhön. Tekoälyn avulla luotu työhakemus voi antaa tekijän osaamisesta sellaisen vaikutelman, jota hänellä ei edes ole.
Riskit liittyvät etenkin siihen, että monissa yrityksissä hakemuksia käy yhä useammin läpi tekoäly eikä ihminen. Tekoäly saattaa karsia hausta automaattisesti pois sellaiset hakemukset, joista se ei löydä etsimiään avainsanoja. Toisin sanoen työhön täysin sopimattoman hakijan hakemus voi päästä työnhakuprosessissa pitkällekin, jopa valintaan asti.
Työhakemuksia paljon läpikäynyt Robinson on oppinut tunnistamaan piirteet, jotka viittaavat tekoälyn käyttöön. Hänen mukaansa yleinen korulause tekoälyn luomissa hakemuksissa on ”omien taitojen hyödyntäminen”.
– Usein [tekoälyn luomissa] hakemuksissa toistuu, kuinka heidän ”taitonsa ovat linjassa organisaation tavoitteiden kanssa”, Robinson toteaa BBC:lle.
Toisaalta tekoälyn luomat työhakemukset voivat olla myös hyvin vakuuttavia. Siksi Robinsonin mukaan välillä on vaikea osata erottaa, mikä hakemuskirje on ihmisen ja mikä tekoälyn laatima.
Samalla hän huomauttaa, ettei pidä tekoälyn käyttöä työhakemusten laatimisessa ongelmana. Hän uskoo, että tekoälyn avulla hakemuksista voi tulla ytimekkäämpiä. Ongelma piilee siinä, jos hakemuksen laatiminen ulkoistetaan kokonaan tekoälylle. Silloin tekoäly voi laatia esimerkiksi työpaikkailmoituksen pohjalta korulauseita sisältävän saatekirjeen, jolla ei ole mitään tekemistä hakijan todellisen osaamisen ja pätevyyden kanssa.
Samaa mieltä on uraneuvoja Megan Cooper. Hän muistuttaa, että tekoäly voi olla hyödyllinen työkalu työnhakijoille, mutta sille ei ikinä pidä ulkoistaa omaa inhimillistä harkintaansa.
LUE MYÖS:
Tekoäly mullistaa: Nämä virheet pudottavat sinut työelämän kelkasta
Tekoäly kehittyy vauhdilla – tutkijan mukaan tämä on suurin riski
Näin tunnistat tekoälyn kirjoittaman työhakemuksen