Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo, työministeri Arto Satonen ja SDP:n kansanedustaja Niina Malm. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Työministeri Arto Satonen: Suuri mahdollisuus työmarkkinoille

Ministerin mukaan paikallinen sopiminen tapahtuu työehtosopimusten puitteissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työministeri Arto Satonen (kok.) vastaili eduskunnan täysistunnossa vasemmistopuolueiden arvosteluun, joka koski hallituksen esitystä paikallisesta sopimisesta. SDP:n taholta syytettiin hallituksen antavan vapaat kädet ”koijariyrityksille”, eli huijareille.

Satosen mukaan kyse on paikallisen sopimisen mahdollisuuksien laajentamisesta järjestäytymättömään pk-yrityskenttään. Hän totesi, että ”tämä on siis erittäin merkittävä uudistus suomalaisilla työmarkkinoilla, ja on suuri ilo saada se eduskunnalle esitellä”.

– Lakiesityksellä kaikki suomalaiset työpaikat tuodaan yhtäläisten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien piiriin, ja siksi kyse on historiallisesta muutoksesta.

– Ihan ensimmäinen viestihän tässä on se, että tämä paikallinen sopiminen tapahtuu TESsien puitteissa. Eli on sitten suomalainen tai ulkomaalainen yritys, se voi vain ja ainoastaan hyödyntää niitä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, jotka liittojen välisellä TESillä on sovittu, Arto Satonen sanoi.

Hänen mukaansa jää nähtäväksi, väheneekö järjestäytyminen vai ei, se jää tietysti nähtäväksi.

– Mutta oma käsitykseni kyllä on se, että jos katsotaan vaikka teknologiateollisuutta, niin valtaosa yrityksistä on halunnut kuitenkin tehdä yhteisesti niitä sopimuksia, vaikka siellä on ollut mahdollisuus myös mennä yrityskohtaiseen, koska jos yrityskohtaiseen mennään, minkä tämä laki toki myös mahdollistaa, niin siinä on myös omat haasteensa tehdä se yrityskohtainen sopimus, kun työrauha halutaan. Eli se on varmaan toiminut, tämä yrityskohtainen, myös metsäteollisuuden isoissa yrityksissä, mutta pidän sitä kynnystä, että lähdetään yrityskohtaisiin, aikamoisena.

– Ja sitten täytyy muistaa se, että jos sinne yrityskohtaisiin mennään, niin se sopimushan tehdään vain ja ainoastaan ammattiliiton tai ammattiliiton osaston kanssa, ja silloinkin …se on nimenomaan sopimista.

Paikallinen sopimus pitää ministerin mukaan rekisteröidä eli antaa työsuojeluviranomaisten tietoon, ja on sanktio, jos näin ei tee.

– Mutta isossa kuvassa haluan sanoa vielä sen, kuten täällä myös edustaja Lyly (Lauri, SDP) sanoi, että kymmeniä vuosia Suomessa on tehty paikallista sopimista järjestäytyneessä kentässä, ja sitä on tehty sen takia, että se on hyödyttänyt työntekijöitä ja työnantajia ja se on lisännyt työn tuottavuutta. Eli ihmettelen, eikö tämä sama logiikka toimi myös järjestäytymättömässä kentässä, että juuri nämä osapuolet tässä voittavat, Satonen totesi.

– Eli toivon, että valiokuntakäsittelyssä tietysti yksityiskohtia käydään läpi, mutta toivon, että tämä nähdään nimenomaan suurena mahdollisuutena suomalaisilla työmarkkinoilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)