Oikeusministeriö kertoo niin sanotun yrityslähestymiskiellon lainsäädäntötyön etenemisestä. Kaupan alalla iloitaan kaupan yritysten ja työntekijöiden turvallisuuteen vaikuttavan lakihankkeen etenemisestä.
Asiakkaiden epäasiallinen käytös kaupoissa on lisääntynyt huolestuttavaa tahtia. Kaupan yrityksistä saatujen tietojen perusteella erilaiset häiriö-, uhka- ja väkivaltatilanteet myymälöissä ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2020 lähtien.
Kaupan liitto on jo vuosia ajanut yrityslähestymiskiellon saamista Suomen lainsäädäntöön.
Lailla tarkoitetaan yrityksen mahdollisuutta hakea toistuvaa häiriötä aiheuttavalle henkilölle lähestymiskieltoa.
Vaikka työturvallisuudesta huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen tehtävä, tällä hetkellä työnantaja ei voi aloittaa lähestymiskieltoprosessia suojatakseen työntekijöitään.
– Kaupan yrityksissä työturvallisuuden eteen tehdään aktiivisesti monenlaisia toimia. Liitot ovat myös kehittäneet toimintaohjeita ja työkaluja hankalien asiakaskohtaamisten varalle, mutta kaikkein haastavimpiin tilanteisiin ne eivät ole tuoneet ratkaisua”, kertoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb tiedotteessa.
Viime vuonna oikeusministeriössä tehtiin yrityslähestymiskieltolain esiselvitystä, joka on julkaistu tänään. Samanaikaisesti oikeusministeriö tiedotti varsinaisen lainvalmistelun käynnistymisestä.
– Seuraavaksi oikeusministeriössä valmistellaan viranomaiselle kuten tuomioistuimelle tai syyttäjälle mahdollisuus määrätä kaupan alalle yrityslähestymiskielto ja selvennetään rikoslainsäädäntöä, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.
– Työpaikoilla tulee olla turvallista. Nyt valmisteltava yrityslähestymiskielto tulee olemaan uusi työkalu kaupan alan työnantajille osana laajempaa keinovalikoimaa työntekijöiden suojelemiseksi. Työturvallisuuteen on panostettava niin, ettei kenenkään tarvitse kohdata väkivaltaa tai sen uhkaa työssä, toteaa oikeusministeri Leena Meri (ps.).
Kaupan alalla iloitaan laajasti myymälä- ja työturvallisuuden kannalta merkittävän lakihankkeen etenemisestä pykälien kirjoittamiseen.
– Laki on tärkeä ja välttämätön paremman ja työ- ja asiointiturvallisuuden aikaansaamiseksi. Yhtä tärkeää on se, että uuden lain myötä kaupassa ei jouduttaisi puntaroimaan kiellon antamisen edellytyksiä, vaan sen tekee viranomainen, Kuljukka-Rabb sanoo.
Lainvalmistelun tueksi perustetaan myös seurantaryhmä, jonne muun muassa Kaupan liitto kutsutaan jäseneksi. Liitto pyrkii tukemaan lainvalmistelua tarjoamalla osaamistaan käytännön arjesta myymälöissä.