Britannian työväenpuolueen suunnittelemien veronkorotusten ja muiden muutosten arvioidaan johtavan varakkaiden joukkopakoon.
Miljonäärien osuuden väestöstä ennakoidaan vähenevän vaalikauden aikana viidenneksellä. Heitä on tällä hetkellä 4,55 prosenttia, mutta viiden vuoden kuluttua enää 3,62 prosenttia. Saksassa, Ranskassa ja Italiassa miljonäärien määrä sen sijaan kasvaa.
Miljonäärien osuuden ei ennakoida laskevan missään muussa maassa yhtä voimakkaasti vuosina 2023–2028.
Adam Smith Institute -ajatuspajan mukaan taustalla on hallituksen ”vihamielinen kulttuuri varakkuuden luojille”. Työväenpuolue ilmoitti vaaliohjelmassaan sulkevansa verojärjestelmän porsaanreikiä ja keräävänsä yli miljardi euroa maassa asuvilta henkilöiltä, joiden pysyvä asuinpaikka on verotuksen vuoksi muualla.
Telegraph-lehden mukaan valtiovarainministeri Rachel Reeves olisi epäröimässä asian suhteen, koska varakkaiden ulkomaalaisten poistuminen voisi vähentää Britannian verotuloja.
Työväenpuolueen tavoitteena on soveltaa perintöveroa vielä kymmenen vuotta sen jälkeen, kun henkilö on poistunut maasta. Asiantuntijoiden mukaan tätä olisi lähes mahdotonta valvoa.
Konservatiivien entinen valtiovarainministeri Nadhim Zahawi kehottaa hallitusta luopumaan aikeistaan ja pikemminkin keventämään varallisuuden verotusta. Hänen mukaansa tiedot miljonäärien poistumisesta kertovat työväenpuolueen vihamielisestä suhtautumisesta elinkeinoelämään ja vaurastumiseen.
– Nämä henkilöt ovat usein yrittäjiä ja yritysten omistajia. Heidän poistumisensa vähentäisi julkisissa palveluissa ja investoinneissa tarvittavia varoja, Zahawi sanoi.