Enintään 8-prosenttisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti sallittiin kesällä. / LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tyrmäys alkoholin myyntirajoitukselle – ”Samanvahvuisia tulee kohdella tasa-arvoisesti”

Alan yhtiöiden mukaan kilpailua vääristävästä valmistustavan rajoituksesta tulisi luopua pikaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten selvä enemmistö on sitä mieltä, että alkoholin myyntirajoitusten pitäisi perustua juoman vahvuuteen eikä siihen, millä tavalla sen sisältämä alkoholi on valmistettu.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n teettämän kyselyssä 58 prosenttia vastaajista oli asian suhteen täysin samaa mieltä ja 26 prosenttia melko samaa mieltä.

Alkoholilakia muutettiin kesäkuussa niin, että enintään 8-prosenttisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti sallittiin päivittäistavarakaupoissa. Muilla tavoilla valmistetuille alkoholijuomille raja on 5,5 prosenttia.

Vain neljä prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti myynnin rajoittamista valmistustavan perusteella. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on jo aiemmin arvostellut alkoholilakia siitä, että se syrjii osaa juomista ja antaa kilpailuetua toisille juomille.

– Kilpailua vääristävästä valmistustaparajoituksesta tulee luopua mahdollisimman pikaisesti. Kaikkia samanvahvuisia juomia tulee kohdella tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti, eikä myynnin rajoittamiselle valmistustavan perusteella ole mitään terveydellistä perustetta, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja, Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen toteaa tiedotteessa.

Vuoden 2017 alkoholilain kokonaisuudistuksessa valmistustaparajoituksesta luovuttiin, koska rajoitukselle ei ole alkoholihaittojen ehkäisemisen kannalta perusteita.

Alkoholin aiheuttamat haitat liittyvät pääasiallisesti siihen, kuinka monta annosta alkoholia juodaan kerralla ja kuinka usein. Panimoliiton mukaan ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että tislatusta alkoholista valmistettu juoma olisi käymisteitse valmistettua haitallisempaa.

Rajoittaminen valmistustavan perusteella on myös ongelmallinen EU-oikeuden kannalta. Komissio huomautti Suomea viime vuoden lopussa alkoholilain perustelujen riittämättömyydestä. Myös eduskunnan valiokuntien lausunnoissa nousi esiin huoli, että valmistustaparajoituksessa on vakavia EU-oikeudellisia ongelmia.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry ovat valittaneet lakiuudistuksesta EU:n komissiolle. Näin on tehnyt myös spiritsEUROPE, joka toimii eurooppalaisena edunvalvontajärjestönä tislattujen alkoholijuomien tuottajille.

– Kyse on kaikkien yritysten tasapuolisista mahdollisuuksista toimia Suomen markkinoilla ja siksi olemme vieneet asian komission tutkittavaksi, Suomen Alkoholijuomakauppa ry:n puheenjohtaja, Lignell & Piispasen kehitysjohtaja Harri Nylund sanoo.

Kyselyn tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 20.–23. syyskuuta 2024 välisenä aikana YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Vastaajia oli yhteensä 1 014 kappaletta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)