Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa päättävän rauhan neuvotteleminen tulee olemaan vaikeaa Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Trump voi myös joutua muuttamaan mielensä Ukrainalle annettavan avun pidättelemisestä.
Näin arvioi entinen ukrainalainen huippudiplomaatti Dmytro Kuleba. Kuleba toimi Ukrainan ulkoministerinä maaliskuusta 2020 tämän vuoden syyskuun alkuun asti. 43-vuotias Kuleba aloitti diplomaattiuransa jo 22-vuotiaana. Hän on ehtinyt toimia muun muassa Ukrainan Eurooppa-asioista vastaavana varapääministerinä ja maansa pysyvänä edustajana Euroopan neuvostossa.
Kuleba veti ulkoministerinä ensimmäisiä Ukrainan ja Venäjän välisiä rauhanneuvotteluja Turkissa maaliskuussa 2022. Hän tyrmää brittilehti Timesin haastattelussa etenkin amerikkalaislähteistä leviäviä käsityksiä rauhanneuvottelujen lähtökohdista.
Julkisuudessa olevien tietojen perusteella Ukrainaan on visioitu Ranskan johdolla jonkinlaista Nato-maiden rauhanturvaoperaatiota ja Korean niemimaan mallia muistuttavaa demarkaatiolinjaa Venäjän laittomasti miehittämien alueiden ja Ukrainan hallitsemien alueiden välille. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on kerrottu vaativan Nato-jäsenyyttä rauhan takeeksi. Tähän useimmat länsimaat suhtautuvat varsin penseästi etenkin lyhyellä aikavälillä. Rauhanturvaajat takaisivat suunnitelmassa Nato-odotusajan turvan.
Dmytro Kuleban mukaan Nato olisi tarjoamassa Ukrainalle mahdollisuutta liittyä tietyn ajan jälkeen. Hän ulottaa ikkunan 10-20 vuoteen. Tämä ei taas kelpaisi Ukrainalle, koska järjestelyn nähtäisiin jättävän Ukrainan avoimeksi Venäjän uusille hyökkäyksille. Näin pitkiin rauhanturvajärjestelyihin ainakin suunnitelman mittakaavassa on myös vaikea uskoa löytyvän poliittista tahtoa.
– Poliitikkojen sukupolvia Euroopassa ja muualla lännessä on kasvatettu pitämään vuoropuhelua ja kompromisseja parhaana tapana aikaansaada rauha. Kaikki, mitä he ovat [Venäjän diktaattori Vladimir] Putinin kanssa tehneet on perustunut näihin kahteen käsitteeseen, Dmytro Kuleba sanoo.
Tämä strategia on hänen mukaansa kuitenkin epäonnistunut, ”koska Putin on valintansa tehnyt”.
– Hän ei tarvitse kompromisseja eikä hän tarvitse myönnytyksiä. Hänellä on varsin selvä käsitys siitä, mitä voitto hänelle tarkoittaa.
– Voitossa on kyse Ukrainan valtion alistamisesta hänen tahtoonsa. Tämä sota loppuu todella vain niin, että toinen meistä selviää – joko Ukraina tai Putin.
Mediatietojen mukaan muun muassa Ranskan, Britannian, Yhdysvaltojen ja Puolan välisissä keskusteluissa pyöritellyssä rauhanturvamallissa Ukrainan rajalinjaa valvoisi jopa 40 000 sotilaan monikansallinen joukko Nato-maista. Verkkouutiset kertoi suunnitelmasta tässä jutussa.
Dmytro Kuleba ei pidä ajatusta realistisena. Hänen mukaansa tällainenkaan joukko ei riittäisi 1 500 kilometrin mittaiselle rintamalinjalle.
Donald Trumpin mieli muuttuu
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on lupaillut toistuvasti hakevansa Ukrainan sotaan nopean sopimusratkaisun. Ajatuksena on ollut käyttää keppiä ja porkkanaa niin hyökkääjään kuin puolustajaankin. Ukraina on riippuvainen läntisestä puolustusmateriaalituesta. Moskovaa voidaan taas Yhdysvaltain tulevan hallinnon ajattelun mukaan kiristää uhkailemalla sitä entistä suuremmalla Ukrainan tukemisella, jos neuvotteluhaluja ei ala löytyä. Trumpin lähipiirissä on myös runsaasti vaikuttajia, jotka ovat jo pitkään arvostelleet Ukrainan tukemista tuhlaamiseksi.
Dmytro Kuleban mukaan Donald Trump joutuu muuttamaan mielensä Ukrainan tukemisesta, jos Venäjä pääsee jälleen uhkaamaan Kiovaa.
– Hänellä on erinomainen kyky aistia, mikä hänelle on eduksi minäkin hetkenä – ja tämä voi muuttua.
– Jos tilanne taistelukentällä kääntyy Ukrainan kannalta todella huonoksi, nostaa riski siitä, että häntä syytetään Ukrainan hylkäämisestä. Hän kyllä muuttaa mielensä ja alkaa tarjota taas apua.
LUE MYÖS:
Salattu suunnitelma Ukrainan rauhasta: 40000 Nato-sotilasta turvaamaan