Viime päivinä on käyty keskustelua mahdollisesta hyvätuloisten lisäverotuksesta tilanteessa, jossa elinkustannukset kasvavat rajusti. Osa on vaatinut kustantamaan tukitoimet ja hoitajien palkankorotukset hyvätuloisille kohdistetulla ”kriisiverolla”.
Keskustelussa on nostettu rajaksi esimerkiksi 3 500 euron kuukausitulot ja esitetty uuden veron tekemistä progressiiviseksi. Lisäksi on ehdotettu eläkekattoa, jossa eläkettä saisi vain sen verran, että se kattaa välttämättömät elinkustannukset.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma sanoo vastustavansa ajatusta ja huomauttaa, että keski- ja hyvätuloiset maksavat suurimman osan ansiotuloveroista. Heihin myös kohdistuu jo nyt erikoisveroja.
Lisäksi Kauma toteaa, että väliaikaiseksi tarkoitetut verot harvemmin jäävät sellaisiksi.
– Palkansaajien solidaarisuusvero (2 prosenttia) maksetaan 82 900 euroa ylittävältä osalta ja raippavero (5,85 prosenttia) 47 000 euroa ylittävältä osalta. Nämä säädettiin vuodelle 2013, ja niiden piti olla määräaikaisia mutta pysyviksi jäivät. Solidaarisuusveron tulorajaa on jopa alennettu. Väliaikaisiksi määrätyt ansiotuloverot jäävät Suomessa säännönmukaisesti pysyviksi, Pia Kauma kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.
Parempana tapana saada valtion kassaan rahaa Kauma näkee kannustinloukkujen purkamisen ja työn verotuksen keventämisen, jotta työn vastaanottaminen olisi taloudellisesti kannattavampaa.
– Jokainen työikäinen ja työkykyinen on saatava töihin. Se olisi kestävämpi, oikeudenmukaisempi ja inhimillisempi tapa saada valtion kassaan rahaa, jota tarvitaan koulutukseen, puolustukseen ja kaikkiin niihin hyviin asioihin, joita suomalaiset laajasti kannattavat, Kauma toteaa.
Tämänpäiväinen kirjoitukseni @hsfi Väliaikaisia ansiotuloveronkorotuksia ei Suomessa ole. Ne kaikki jäävät pysyviksi. Keski- ja hyvätuloiset maksavat jo nyt suurimman osan ansiotuloveroista, 2 % solidaarisuusveron ja 5,85 % raippaveron. Siksi ehdoton "ei" millekään kriisiverolle. pic.twitter.com/gTdVndDZQn
— Pia Kauma (@PiaKauma) April 15, 2022