Pääoppositiopuolue SDP:n perjantaina julkaisemat kasvutoimet eivät vakuuta kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimoa.
– SDP:n talouden kasvutoimet maksaisivat valtiolle ja joutuisimme EU:n tarkkailuluokalle, Wallinheimo kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
SDP on laskenut, että pitkällä aikavälillä toimilla vahvistetaan julkista taloutta yli kuudella miljardilla eurolla. Niillä puolueen mukaan vahvistetaan myös työllisyyttä noin 120 000 työllisellä.
– SDP:n vaihtoehto todistaa, että julkisen talouden kestävyydestä voidaan huolehtia oikeudenmukaisella tavalla. Rakenne-, työllisyys- ja kasvutoimilla SDP haluaa ratkaista taloutemme suurimmat haasteet, parantaa osaavan työvoiman saatavuutta ja vauhdittaa investointeja, sanoo SDP:n valtiovarainvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Joona Räsänen tiedotteessa.
Puolueen kasvutoimet keskittyvät vihreiden investointien houkutteluun, työvoiman saatavuuden turvaamiseen, kasvua luoviin toimiin työmarkkinoille, vihreän siirtymän vauhdittamiseen ja luovaan talouteen, koulutustason ja osaamisen nostamiseen sekä rakennusalan tukemiseen.
SDP ehdottaa esimerkiksi EU-tason investointirahaston perustamista.
– SDP haluaa epäterveeksi paisuneen valtiontukikilpailun tilalle yhteisen ratkaisun, investointirahaston, takaamaan riittävät vihreän siirtymän investoinnit. Ilmastotavoitteista ei pidä tinkiä, vaan SDP:n mielestä kasvutoimet on sidottava ilmastotavoitteiden saavuttamiseen yhdessä yksityisen sektorin kanssa. Tutkitusti kasvutoimet ovat tehokkaimpia, kun ne kohdistuvat vihreisiin investointeihin, kertoo SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Konkreettisina keinoina puolue parantaisi ikääntyneiden eli 65–74-vuotiaiden työllisyysastetta. SDP:n mukaan työnantajille pitäisi säätää velvoite sovittaa ikääntyvien työntekijöiden työtä sellaiseksi, että työssä pidempään jatkaminen on mahdollista. Lisäksi puolue ehdottaa ikääntyneiden verokannustinta, jonka tavoitteena on kannustaa ikääntyneitä jatkamaan pidempään töissä sekä tekemään osa-aikaisesti työtä eläkkeen ohessa.
SDP haluaa myös lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Siihen puolue ehdottaa muun muassa maahanmuuttoprosessin nopeuttamista kahden viikon palvelulupauksella, työnhakuviisumia, maahanmuuttajien työelämäpassia ja osaajia houkuttelevaa verotusta. SDP:n tavoitteena on pitää vuotuinen nettomaahanmuutto vähintään 40 000 henkilössä vuosittain.
Kokoomuksen Wallinheimon muistuttaa, että viime vuonna tulijoita Suomeen oli jo enemmän kuin SDP tavoittelee.
– Ainoa mikä ei maksa olisi maahanmuuttavien prosessien nopeuttaminen. Haluavat 40 000 uutta maahanmuuttajaa vuosittain. Miksi peruutella, kun tulijoita vuonna 2023 oli lähes 60000, hän kysyy.
Myös kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) antaa tuomionsa SDP:n kasvutoimille.
– SDP:n rakennetoimet ovat taattua punalaatua: uusia palveluita, veroetuja ja yritysten velvoitteita, joille on muka saatu miljardiluokan sopeutusvaikutukset salatuilla laskelmilla. SDP jopa laskee työperäisen maahanmuuton jatkumisen omaksi ansiokseen, hän kirjoittaa X:ssä.
Asiantunteva kirjoitus. Sdp loihtii miljardeja lähes tyhjästä. Näin se taas menee. Ennen vuotta 2019
vaaleja niitä loihdittiin naamioimalla ne tulevaisuusinvestoinneiksi. Velkaa tuli, mutta tuottavuutta ei. Sama ralli näköjään jatkuu. Ei näin SDP. 🙏 https://t.co/76CFyeoEEH— Sinuhe Wallinheimo (@swheimo) May 31, 2024
SDP:n talouden kasvutoimet maksaisivat valtiolle ja joutuisimme EU:n tarkkailuluokalle. Ainoa mikä ei maksa olisi maahanmuuttavien prosessien nopeuttaminen. Haluavat 40000 uutta maahanmuuttajaa/vuosi. Miksi peruutella, kun tulijoita v. -23 oli lähes 60000? https://t.co/dPdbWyPlia
— Sinuhe Wallinheimo (@swheimo) May 31, 2024
https://twitter.com/TereSammallahti/status/1796462762903933151