Venäjän presidentti Vladimir Putinin äskettäinen ilmoitus muutoksista maansa ydinasedoktriiniin on tutkija Aleksandr Gabujevin mielestä Kremlin harjoittaman alituisen uhkailun ja kiristyksen epäonnistumisen merkki.
Putin on hänen mukaansa yhä huolestuneempi siitä, että länsi on lisännyt hitaasti mutta varmasti apuaan Ukrainalle Kremlin asettamista ”punaisista linjoista” piittaamatta. Aiempaa uhittelevammalla ydinasedoktriinilla Venäjän diktaattori pyrkii nyt vahvistamaan uhkaustensa uskottavuutta läntisten johtajien silmissä.
– Ei ole mitään takeita siitä, että tämäkään askel auttaa häntä, Carnegie-ajatushautomon Venäjän ja Euraasian tutkimuskeskusta johtava Gabujev toteaa analyysissaan.
Läntisin asein toteutettu ohjusisku Krimillä sijaitsevaan Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohtaan olisi hänen mukaansa tuntunut vielä muutama vuosi sitten kovin kaukaa haetulta ajatukselta.
– Viime vuonna juuri niin kuitenkin tapahtui, kun Ukrainan armeija iski Sevastopoliin brittiläisillä Storm Shadow -ohjuksilla, hän muistuttaa.
Äskettäisessä puheenvuorossaan Vladimir Putin myönsi epäsuorasti tekevänsä eron Krimille ja kansainvälisesti tunnustetulle Venäjän alueelle tehtyjen iskujen välillä. Kuka tahansa muu olisi voinut Gabujevin mukaan päätyä nyky-Venäjällä moisesta lausunnosta vankilaan, Gabujev huomauttaa.
Sabotaasia ja salamurhia
Yhdysvaltain hallinnossa ei Aleksandr Gabujevin mukaan uskota, että Putin kaikesta uhoamisestaan huolimatta turvautuisi ydinaseisiin, ellei Venäjä olisi sotilaallisen tappion partaalla. Muutosta Valkoisen talon varovaiseen lähestymistapaan ei silti ole näköpiirissä.
Ydinase-eskalaatiota todennäköisempänä skenaariona hän pitääkin Venäjän ja Ukrainan yhä laajamittaisempia hyökkäyksiä toisiaan vastaan lennokein ja ohjuksin.
– Jälkimmäiset ovat Venäjälle yhä isompi ongelma, sillä Kiova kehittää aktiivisesti ohjusohjelmaansa lännen tuella. Ukrainan ballistiset aseet voivat nousta paljon vakavammaksi uhaksi jo ensi vuonna, Gabujev sanoo.
– Pelotellakseen länttä ja kostaakseen sille Kreml todennäköisesti lisää merkittävästi sabotaasia, tuhopolttoja ja salamurhia Naton alueella, hän toteaa.
– Ironista on, että Ukrainan väitetyt uhat, joilla Putin loppuvuodesta 2021 perusteli tulevaa hyökkäystään, olivat silloin puhtaasti hypoteettisia ja epäuskottavia. Sodan aikana monet niistä ovat kuitenkin muuttuneet todellisuudeksi kuin itseään toteuttavat ennustukset. Hyökkäämällä Ukrainaan Putin itse loi ongelman, jota ei aiemmin ollut.