Pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti, että allekirjoitus tapahtuu 21. maaliskuuta Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Sopimuksen taloudellinen osa allekirjoitetaan pääministerin myöhemmin.
Ukrainan ja Venäjän konfliktin taustalla on osaltaan EU:n vuonna 2009 aloittama itäinen kumppanuusohjelma. Sen tarkoituksena on tuoda assosiaatiosopimuksin kuusi entisen Neuvostoliiton maata Ukraina, Moldova, Valko-Venäjä, Armenia, Azerbaidzhan ja Georgia taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti lähemmäksi unionia sekä samalla rohkaista niiden sisäisiä uudistuksia antamatta niille kuitenkaan lupausta EU-jäsenyydestä.
Moldova, Ukraina ja Georgia ovat itse asettaneet lähentymisensä lopulliseksi tavoitteeksi unionin täysjäsenyyden. Kolme muuta ovat tavoitelleet lähentymistä unioniin matalammalla profiililla.
Ongelma on kuitenkin se, että Venäjä katsoo näiden entisen Neuvostoliiton alueiden kuuluvan omaan vaikutuspiiriinsä.
Venäjän näkökulmasta EU:n itäinen kumppanuus on suunnattu sitä vastaan. Venäjä onkin monin keinoin painostanut tätä sekstettiä luopumaan lähentymisestään unioniin. Näin on ollut erityisesti Armenian, Moldovan ja Ukrainan kohdalla.
Armenia ei ole allekirjoittanut sopimusta Venäjän painostuksen takia. Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh kieltäytyi allekirjoittamasta jo neuvotellun sopimuksen ja kääntyi kohti Venäjää. Tämä oli yksi merkittävä syy Kiovan Maidanin aukioilla aloitettuihin mielenosoituksiin.
EU on tehnyt useita muitakin assosiaatiosopimuksia, esimerkiksi Euro Välimeri assosiaatiosopimuksia seitsemän eteläisen Välimeren maan kanssa. Sopimusten perusteella vapautetaan asteittain kauppaa sekä vahvistetaan taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen yhteistyön edellytykset EU:n ja kumppanuusmaiden välillä.