Sekä Venäjä että Ukraina ovat lisänneet tiedustelu- ja hyökkäyslennokkien käyttöä nopeaan tahtiin taisteluiden tukena.
Monet vapaaehtoisryhmät ovat hankkineet lahjoitusvaroilla kuluttajatason drooneja Ukrainan asevoimille. Kiinan päättämien vientirajoitusten pelätään vaikeuttavan tätä toimintaa jatkossa, kertoo BBC.
Lontoossa toimivan RUSI-ajatuspajan mukaan Ukraina menettää tällä hetkellä noin 10 000 lennokkia joka kuukausi. Korvaavia laitteita tarvittaisiin suuria määriä.
Rajoitukset koskivat syyskuun 1. päivästä lähtien yli neljä kilogrammaa painavia pidemmän kantaman lennokkeja sekä kameroiden ja radiomoduulien kaltaisia komponentteja.
Kiinalaisyritysten on jatkossa haettava erillistä vientilupaa ja todennettava käyttäjätaho. Kiinan hallitus vaatii, ettei laitteita käytetä sotilaallisiin tarkoitusperiin. Päätös ei ole toistaiseksi vaikuttanut DJI-yhtiön suosittujen Mavic-droonien hankkimiseen. Tilanteen pelätään kuitenkin vaikeutuvan jatkossa.
– Ainoa muutos on toistaiseksi se, että ostamme kaiken mitä on saatavilla eurooppalaisissa varastoissa, Dignitas-vapaaehtoisjärjestön edustaja Ljuba Shypovitsh sanoo.
Hän kertoo olevansa erityisen huolissaan lämpökameroiden kaltaisten komponenttien saatavuudesta. Niiden merkitys korostuu pimeällä talvikaudella.
– Yksikkömme ovat sokeita yöllä, Shypovitsh toteaa.
Venäläisen Kommersant-lehden mukaan Kiinan asettamat rajoitukset ovat vaikeuttaneet droonien ja lämpökameroiden kaltaisten komponenttien hankkimista myös Venäjälle. Lehden mukaan osia on aiemmin hankittu Kazakstanin kautta, mutta nyt sekin on tiukentanut vientisäännöksiään.