Ukrainan Mariupolin satamakaupunki on tuhoutunut pahasti Venäjän hyökkäyssodassa. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Ukraina muistuttaa: Mariupol ei ole antautunut

Presidentin kansliapäällikön mukaan maa tarvitsee lisää raskasta aseistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan presidentinkanslian kansliapäällikkö Andriy Jermak puhui Ranskan televisiolle Mariupolin tilanteesta ja Ukrainan sotilasavuntarpeesta, kertoo Ukrainan presidentinkanslia.

– Tällä hetkellä Ukrainan traagisin ja kriittisin tilanne on Mariupolissa, jossa käydään ankaria taisteluita. Tiedot, joiden mukaan venäläiset ovat saaneet kaupungin haltuunsa, eivät pidä paikkansa. Kyllä, he ovat kaupungissa, mutta siellä, missä ukrainalaissankarit ovat, on myös alue sotilaidemme hallussa. Heidän joukossaan on myös siviilejä, jopa lapsia, Jermak kertoo.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Kansliapäällikön mukaan Ukrainan sotilaallis-poliittinen johto on jatkuvasti yhteydessä Mariupolin puolustajiin ja saa ensi käden tietoa kaupungin tilanteesta. Samoin hän korostaa Ukrainan tekevän kaikkensa pelastaakseen Mariupolissa piiritettyinä olevien hengen.

– Taistelu Mariupolista ei lopu. Se on ukrainalainen kaupunki, ja tulee pysymään sellaisena, painotti kansliapäällikkö.

Jermak korostaa, että Ukraina tarvitsee nyt raskaampaa aseistusta Venäjän tehokkaammaksi torjumiseksi.

– Jotain sellaista, joka auttaa suojaamaan ilmatilaamme jatkuvalta pommittamiselta. Lisäksi panssarivaunuja. Keinoja torjua laivastohyökkäyksiä. Raketinheitinjärjestelmiä ja muuta. Mutta haluan jälleen kerran korostaa, että kumppaneilamme on tyhjentävä lista. Odotamme vielä suurempaa tukea. Tämän tuen ja voimakkaampien sanktioiden avulla voitamme varmasti.

Ukraina on laatinut yhdessä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa läntisille kumppaneille toimintasuunnitelman keinoista ja sanktioista, joita voidaan kohdistaa Venäjää vastaan.

– Tosiasia, että sota Ukrainassa jatkuu. Meidän kansaamme, lapsiamme, tapetaan osoittaa selvästi, että nykyiset sanktiot ovat riittämättömiä. Niitä tulee tiukentaa ja päivittää, uusia sanktioita tulee laatia jatkuvasti. Haluan korostaa, että EU:n tuki venäläisen energian eli öljyn ja kaasun täydelle tuontikiellolle on meille erittäin tärkeää. Samoin venäläispankkeihin kohdistuvat pakotteet, Jermak sanoo.

– On tärkeää laatia sanktioita, jotka tunnustavat Venäjän terrorismia rahoittavana valtiona. Lisäksi mielestäni tulisi pohtia Venäjän lisäämistä [rahanpesun, terrorismin ja joukkotuhoasiden rahoitusta torjuvan] FATHin mustalle listalle, kuten jo aiemmin tiettyjen muiden maiden suhteen on toimittu. Ja paljon muuta.

Lisäksi hän huomauttaa, että kun käytännössä koko Ukrainan valtakunnan alue on täyden sotilashyökkäyksen kohteen, on vaikea neuvotella hyökkääjän kanssa, joka ei ainoastaan ole piittamatta kansainvälisestä oikeudesta, vaan ei myöskään noudata sodankäynnin sääntöjä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS