– Ukraina on historiaa ainakin nykyisessä muodossaan, joka syntyi Neuvostoliiton hajottua. Ukrainan itsenäistyttyä maata ovat hallinneet oligarkit. Eliitti ei ole kuitenkaan onnistunut luomaan vakaan kehityksen omaavaa yhteiskuntaa, sanoo Der Spiegelin haastattelema Fjodor Lukjanov.
Lukjanov on Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja. Moskovassa ilmestyvää lehteä julkaistaan yhteistyössä Foreign Affairs -lehden kanssa. Lukjanov on vaikutusvaltaisen Venäjän ulko- ja puolustuspolitiikan asiantuntijaelimen jäsen (Presidium of the Russian Council on Foreign and Defense Policy).
Hän korostaa, että Ukraina on toiminut Neuvostoliitolta perityn elinkeinorakenteen varassa.
– Tehtaat ja kaasunsiirtojärjestelmä ovat taanneet tuloja. Tämä järjestelmä ei ole kuitenkaan tuottanut mitään muuta kuin varkauksia ja korruptiota. Ennemmin tai myöhemmin tämä malli lakkaa toimimasta.
Lukjanovin mukaan äärimmäinen vaihtoehto Ukrainalle olisi maan jakaantuminen.
– Olisi Itä-Ukraina, joka ei virallisesti kuuluisi Venäjään, mutta joka olisi Moskovasta riippuvainen. Sitten olisi muu Ukraina, joka olisi nationalistien hallitsema ja lännen holhoama.
Lukjanov näkee neo-feodaalisen liittovaltion todennäköisimpänä vaihtoehtona.
– Se koostuisi erilaisista alueista, ja jokaisella alueella olisi epävirallinen johtaja, eräänlainen herttua. Nämä hallitsijat neuvottelisivat keskenään oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka jaettaisiin Kiovassa istuvan hallituksen kanssa.
Tämä olisi Lukjanovin mukaan paradoksi; demokraattinen vallankumous voisi johtaa oligarkkien hallitsemaan feodaaliseen järjestelmään.
– Se ei olisi huonoin vaihtoehto Ukrainalle tälle hetkellä.
”Venäjän interventio mahdollinen”
Tilanne Itä-Ukrainassa on tällä hetkellä sekava ja rauhaton. Venäjä-mieliset separatistit ovat vallanneet hallintorakennuksia, poliisiasemia ja televisiokeskuksia monissa kaupungeissa eikä kuolonuhreilta ole vältytty. Separatistit vaativat kansanäänestystä Itä-Ukrainan asemasta
Lukjanov korostaa, että Venäjä ei halua vallata Itä-Ukrainaa, vaan muuttaa maan liittovaltioksi.
– Venäjän hallitus haluaa muuttaa Ukrainan liittovaltioksi. Kremlissä ymmärretään, että jos Venäjä ottaa vastuun Etelä- ja Itä-Ukrainasta, sillä on poliittisesti tuhoisia vaikutuksia ja se tulee erittäin kalliiksi.
– Siksi Krimin niemimaan tapainen alueiden liittäminen osaksi Venäjää ei ole Moskovan tavoite. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Venäjä voisi suorittaa interventiota.