Jos Ukrainan sota päättyy tulitaukoon, maahan on vaikutusvaltaisen amerikkalaisen Rand-ajatushautomon asiantuntijaryhmän mukaan varauduttava lähettämään vahvasti aseistettuja läntisiä taistelujoukkoja.
– Kevyesti aseistetut rauhanturvaajat eivät voisi auttaa Ukrainaa patoamaan Venäjää ja puolustautumaan uutta hyökkäystä vastaan. Mallia olisi otettava pikemminkin Yhdysvaltojen johtamista joukoista Etelä-Koreassa, johon kohdistuu merkittävä vihamielinen uhka Ukrainan tavoin, USA:n entisen Georgian-suurlähettilään William Courtneyn johtama asiantuntijaryhmä toteaa Real Clear Defense -verkkojulkaisussa.
He muistuttavat Vladimir Putinin väittävän, että Ukrainalla ei ole oikeutta olla olemassa, ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un suhtautuu samoin Etelä-Koreaan. Vaikka Korean sota päättyi vuonna 1953 aselepoon, osapuolten välistä rauhansopimusta ei ole solmittu, ja Yhdysvaltojen johtamat kansainväliset joukot ovat edelleen paikalla vahvistamassa Etelä-Korean puolustusta.
Myös Venäjän Ukrainaan kohdistama uhka saattaa heidän mukaansa pysyä niin merkittävänä, että vastaavaa mallia olisi syytä soveltaa myös Ukrainan alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen sitten, kun tulitaukoon on aikanaan päästy.
Vuoden 1995 Daytonin rauhansopimusten solmimisen jälkeen Bosnia ja Hertsegovinaan muodostettiin Naton 60 000 sotilaan vahvuinen IFOR-operaatio, vaikka maahan ei edes kohdistunut laajamittaisen hyökkäyksen uhkaa, he huomauttavat.
– Ukrainaan sijoitettavien läntisten joukkojen olisi parasta toimia Naton komennossa, mutta myös toisenlaisia ennakkotapauksia on olemassa. Yhdysvaltojen johtamassa liittoumassa Irakissa ja Syyriassa oli joukkoja 87 maasta. Vuonna 2004 EU otti vastuun Naton alun perin rauhanturvaoperaatiosta Bosnia-Hertsegovinassa, he toteavat.
Nato-johtoisen mallin puolesta puhuisi heidän mielestään se, että Ukrainan rajanaapureista neljä on läntisen puolustusliiton jäseniä, ja myös Ukrainan aseapua koordinoiva 57 jäsenmaan kontaktiryhmä toimii nykyisin Naton johdolla.
– Jos meneillään olevassa sodassa päästään tulitaukoon, Ukrainasta voi tulla Euroopan johtava maavoimamahti paitsi kokonsa vuoksi myös sen ansiosta, että maa on kyennyt torjumaan Venäjän suurempien joukkojen hyökkäystä pian kolmen vuoden ajan. Ukrainan joukkoja täydentävät läntiset joukot vahvistaisivat paitsi Ukrainan, myös Naton itäisen sivustan ja koko Mustanmeren alueen turvallisuutta, he korostavat.