Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustaoikeistolaisen EPP:n Bulgarian europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Andrei Kovatshev sanoo, että EU:n ja Ukrainan olisi tehtävä assosiaatiosopimus Ukrainan kanssa pikaisesti osana unionin itäisen kumppanuuden ohjelmaa.
– Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että unionin on tuettava vahvasti itäisen kumppanuuden ohjelmassa olevia maita kehittämään demokratiaa, Kovatshev sanoo.
Hän toteaa, että kumppanuusohjelmasta on tullut taistelukenttä EU:n ja Venäjän välillä viimeisen vuoden aikana ja eritoten viime kuukausina.
Kovatshev mukaan itäisen kumppanuuden ohjelman maita kohtaan tarvittaisiin nyt joustavuutta, koska ne eivät ole voineet solmia assosiaatiosopimusta EU:n kanssa Venäjän painostuksen takia.
– EU:n pitäisi solmia assosiaatiosopimus Ukrainan kanssa niin pian kuin mahdollista sekä tarjota Armenialle uusia yhteistyön tapoja, koska se oli pakotettu luopumaan assosiaatiosopimuksen tavoittelusta Kremlin valtavan painostuksen takia, Kovatshev esittää.
Hän myös tuomitsee Venäjän rikkomukset kansainvälistä oikeutta ja vuonna 1994 allekirjoitettua Budapestin muistiota vastaan, jossa Venäjä takasi Ukrainan rajat yhdessä Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan kanssa. Kovatshev toivoo, että Ukrainan kriisi ratkaistaan diplomatialla, eikä sapelin kalistelulla kuten tähän asti.
Villakoiran ydin EU vs. Venäjä
EU on tehnyt useita assosiaatiosopimuksia, esimerkiksi Euro Välimeri assosiaatiosopimuksia seitsemän eteläisen Välimeren maan kanssa. Sopimusten perusteella vapautetaan asteittain kauppaa sekä vahvistetaan taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen yhteistyön edellytykset EU:n ja kumppanuusmaiden välillä.
Itäisen kumppanuusohjelman EU aloitti vuonna 2009. Sen tarkoituksena on tuoda kuusi entisen Neuvostoliiton maata eli Ukraina, Moldova, Valko-Venäjä, Armenia, Azerbaidzhan ja Georgia taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti lähemmäs Euroopan unionia sekä samalla rohkaista niiden sisäisiä uudistuksia antamatta niille kuitenkaan lupausta EU-jäsenyydestä.
Moldova, Ukraina ja Georgia ovat kuitenkin itse asettaneet lähentymisensä lopulliseksi tavoitteeksi unionin täysjäsenyyden. Kolme muuta tavoittelevat lähentymistä unioniin matalammalla profiililla.
Venäjä kuitenkin katsoo näiden entisen Neuvostoliiton alueiden kuuluvan omaan vaikutuspiiriinsä ja on kokenut, että itäinen kumppanuus on suunnattu sitä vastaan. Venäjä on monin keinoin painostanut kumppanimaita luopumaan lähentymisestään unioniin. Näin on ollut erityisesti Armenian, Moldovan ja Ukrainan kohdalla.
Tymoshenko ja Klitshko EPP:n puoluekokouksessa
Ukraina on vahvasti esillä torstaina ja perjantaina keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolueen EPP:n 22. puoluekokouksessa Dublinissa Irlannissa torstaina ja perjantaina.
Torstaina puoluekokouksessa vierailevat Ukrainan entinen pääministeri Yulia Tymoshenko ja nykyinen varapääministeri Vitali Klitshko.
Maidanin tapahtumien jälkeen syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovitshin kaudella Tymoshenko tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Hänet vapautettiin 22. helmikuuta.
Tymoshenko oli Ukrainan ns. oranssin vallankumouksen johtohahmoja. Hän oli maan pääministerinä vuonna 2005 ja vuosina 2007-2010. Hän hävisi presidentinvaalit Janukovitshille vuonna 2010. Tymoshenko on kannattanut Ukrainan jäsenyyttä Euroopan unionissa ja vastustanut jyrkästi maansa liittymistä Venäjä-vetoiseen tulliliittoon.
Varapääministeri Vitali Klitshko on entinen ammattinyrkkeilijä ja ainoa sellainen, jolla on tohtorintutkinto. Politiikkaan hän lähti vuonna 2005 ja pääsi kansanedustajaksi vuonna 2012.
Klitshko on Ukrainan demokraattinen allianssi uudistusten puolesta -puolueen (UDAR) puheenjohtaja. Puolueella on 40 paikkaa Ukrainan 445-paikkaisessa parlamentissa. UDAR on EPP:n tarkkailijajäsen.