Ukrainan ilmavoimilla ei ole paljon Suhoi Su-25 -hyökkäyssuihkukoneita jäljellä. Mutta ne, joita sillä on, ovat edelleen taistelussa Venäjän aloittaman sodan kääntyessä kohti neljättä vuotta, kertoo Forbes.
Äskettäin julkaistun videon mukaan ukrainalaiset käyttivät Neuvostoliiton aikaisia, alkujaan maataistelukoneiksi tarkoitettuja Suhoi Su-25-koneita iskemään ranskalaisvalmisteisilla 250 kilon Vasara-liukupommeilla venäläiskohteita vastaan.
Video esitettiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun netissä ilmestyi samanlainen video, joka kuvaa Ukrainan ilmavoimien yliäänilentokoneita, jotka pudottavat amerikkalaisia 113 kilon liukupommeja.
Forbesin mukaan molemmissa tapauksissa taktiikka on samanlainen. Koneet lentävät matalalla ja nopeasti kohti etulinjaa myötäillen maastoa välttääkseen venäläisten ilmapuolustuksen. Viime hetkellä, ennen pommien pudottamista, koneet lähtevät nousuun.
Suurempi kulma ja ylimääräinen korkeus laajentavat kilometreillä ammusten kantamaa. Hammer voi lentää yli 65 kilometriä optimaalisissa laukaisuolosuhteissa.
Alhainen lentokorkeus ja mainittu hyökkäysmenetelmä auttavat pitämään ukrainalaiskoneet Venäjän vaarallisimpien maasta-ilmaan-ohjuspattereiden tulen ulkopuolella.
Ukrainan konetappiot ovat nyt pienemmät kuin viime vuoden alussa. Ukrainan ilmavoimat lähtivät sotaan 43 toimintakunnossa olleella Su-25-koneella, ja saivat lisäksi 18 konetta Makedoniasta ja Bulgariasta. Koneita Ukraina on menettänyt ainakin 20 kappaletta, jolloin toiminnassa on enintään 41.
Vain kolme tai neljä tappioista tapahtui viime vuonna. Forbes arvioi, että viime vuonna Ukrainan Su-25-joukot ilmeisesti saivat päätökseen taktiikkansa perusteellisen uudistuksen.
Liitopommit toimivat niin hyvin, että Ukrainan ilmavoimat aseistaa niillä kaikki vanhemmat sotakoneensa eli Mikojan MiG-29 -hävittäjät sekä Su-25:n ja Su-27:n lisäksi Suhoi Su-24 -pommittajat.
Ilmavoimien uudempien, länsimaissa valmistettujen suihkukoneiden – F-16:n ja pian Dassault Mirage 2000:n – pitäisi myös olla yhteensopivia amerikkalaisten ja ranskalaisten liitopommien kanssa.
Ukrainalaiset ovat kehittäneet oman liitopomminsa ennakoiden niiden kasvavaa kysyntää ja varautuen myös mahdollisuuteen, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump vähentää tai lopettaa Yhdysvaltojen avun Ukrainalle. Ukrainan omaa liitopommia testattiin Su-24:llä syyskuussa.