Venäjän elektronisen sodankäynnin edistykselliset tekniikat, kuten signaalin häirintä ja GPS-huijaus (”spooffaus”) vaikeuttavat Ukrainan joukkojen droonien ja muidenkin laitteiden käyttöä ja harhauttavat jopa uudenaikaisia Yhdysvaltojen toimittamia aseita. Häirintälähteiden paikantaminen vaatii usein kalliita erikoislaitteita, joita Ukrainan puolustusvoimien rajoitetulla budjetilla on vaikea hankkia suuria määriä.
Erikoissovelluksella varustetut ja verkotetut kännykät saattavat olla edullinen ja helposti käyttöön otettava keino auttaa vastustamaan Venäjän elektronista sodankäyntiä.
Viime joulun tienoilla Ukrainan puolustusvoimat otti yhteyttä Sean Gormaniin ja hänen ryhmäänsä Zephrissä, joka on erikoistunut laitteiden tekemiseen kestämään GPS-häirintää. Yhtiö lähetti Ukrainaan kuusi Android Pixel -kännykkää erikoissovelluksineen, joita alettiin testata huhtikuussa Donetskin rintaman lähellä.
– Sidoimme niitä drooneihin. Panimme niitä autoihin. Asetimme niitä kiinteille jalustoille ja teimme hallittuja kokeita, joissa käytettiin heidän omia häirintälähettimiään, joiden sijainti tiedettiin, Gorman kertoi Defense Onelle.
Vertailemalla eri kännyköiden GPS-vastaanottoa he pystyivät havaitsemaan, mikä tai mitkä niistä tulivat häirityiksi. He hyödynsivät kännyköiden sensoreita, jotka valmistaja on asentanut niihin optimoimaan niiden suorituskykyä esimerkiksi löytämällä lähimmän kännykkämaston. Samoilla mittauslaitteilla on osuutensa GPS-sovelluksessa, joka kertoo käyttäjälle, mikä on hänen sijaintinsa. Kun verrataan tätä tietoa eri kännyköistä, nähdään mitä niistä häiritään.
Tekoälypohjaisella sovelluksella verkotetuista kännyköistä muodostettiin kuin yksi suuri antenni, jolla häirinnän sijainti voitiin selvittää.
Testit paljastivat myös uutta tietoa Venäjän elektronisesta sodankäynnistä. Venäjän ”GPS-huijausten” havaittiinkin olevan vain suuritehoista häirintää. Koska se toimii samoilla taajuuskaistoilla kuin GPS, se näyttää vastaanottimessa satelliittisignaalilta ja luo signaalia tuottavia haamusatelliitteja paikkoihin, joissa niitä ei voi olla, kuten horisontin alapuolelle.
Tällä hetkellä Ukrainan hallituksen sopimuksella työskentelevä ryhmä ei pyri pelkästään havaitsemaan lähettimiä, vaan myös paikantamaan ne, jotta niitä voitaisiin välttää tai ne voitaisiin eliminoida. Verkotetulla kännykkäjärjestelmällä ei voida kokonaan korvata kalliimpia häirintälähettimiä paikallistavia järjestelmiä, mutta se on yksi nopea ja helppo ratkaisu Ukrainan kaltaisille asevoimille. Mikään hopealuoti se ei ole.