Verkkouutiset

Leopard-taistelupanssarivaunu. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ulkoasiainvaliokunta puoltaa DCA-sopimusta

Mietinnön mukaan sopimus USA:n kanssa vahvistaa Suomen puolustuskykyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyö- eli DCA-sopimuksen hyväksymistä. Valiokunnan yksimielinen mietintö hallituksen esityksestä valmistui torstaina.

Valiokunnan mukaan tärkeintä sopimuksessa on Suomen turvallisuuden ja puolustuksen vahvistaminen. Laajemman ulko- ja turvallisuuspoliittisen merkityksen rinnalla sopimus vahvistaa mietinnön mukaan Suomen puolustuskykyä mahdollistamalla USA:n läsnäolon, harjoittelun ja puolustusmateriaalin varastoinnin sekä Suomen ja USA:n yhteistoiminnan kaikissa kriisitilanteissa.

USA:lla on samantapainen sopimus yhdentoista muun Nato-maan kanssa. Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa tehtyjen sopimusten mallipohja on samanlainen kuin Suomen kanssa, mikä edesauttaa Pohjoismaiden ja USA:n alueellisen yhteistyön tiivistämistä.

DCA-sopimuksen neuvotteleminen tuli ajankohtaiseksi, kun Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Ulkoasiainvaliokunta korostaa hallituksen tavoin sitä, että sopimus perustuu Suomen suvereniteetin, lainsäädännön ja kansainvälisoikeudellisten velvoitteiden kunnioittamiseen.

Suvereniteetin kunnioittamista vahvistaa se, että Suomen vaatimuksesta sopimuksen keskeisimpiin artikloihin kirjattiin velvoite molempien osapuolten näkemysten kuulemisesta ja niiden huomioonottamisesta. Tämän mukaisesti osapuolet konsultoisivat toisiaan eri tasoilla asevoimista aina valtion ylimpään johtoon saakka.

Ulkoasiainvaliokunta pitää tärkeänä, että konsultaatiomekanismin toimivuutta seurataan ja arvioidaan, kun sopimuksen toimeenpanosta karttuu lisää kokemusta.

Lainsäädännön kunnioittamisvelvoite koskee myös ydinräjähteiden maahantuontia ja kauttakulkua, mikä on Suomen lainsäädännön mukaan kielletty ja rangaistavaa. USA:lla ei nykyisen politiikkansa mukaan ole suunnitelmaa, aikomusta tai syytä sijoittaa ydinaseita uusiin maihin, ja kysymystä ydinaseiden tuomisesta tai kauttakulusta Suomen kautta pidetään teoreettisena.

Saadun selvityksen mukaan sopimus ei merkitsisi USA:n pysyvää läsnäoloa Suomessa, vaan USA:n joukot olisivat Suomessa jatkossakin lähtökohtaisesti esimerkiksi koulutus- ja harjoitustoiminnan tai muun yhteistoiminnan takia.

Ulkoasiainvaliokunta korostaa, että puolustusyhteistyösopimuksen käytännön toteutusta pitää seurata, arvioida ja ryhtyä tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin kuten esimerkiksi lainsäädäntömuutoksiin. Valiokunta painottaa eduskunnan tiedonsaanti- ja vaikutusmahdollisuuksia sopimuksen täytäntöönpanon edetessä.

Hallitus on jo allekirjoittanut sopimuksen USA:n kanssa, mutta sen voimaantulo vaatii eduskunnan täysistunnon hyväksynnän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)