Hanke räjäyttää Nord Stream -kaasuputket sai alkunsa Ukrainan asevoimien upseerien ja ukrainalaisten liikemiesten bileissä, väittää The Wall Street Journal (WSJ). Lehti kertoo haastatelleensa useita hankkeeseen osallistuneita ja siitä tienneitä ihmisiä.
Iltaa vietettiin toukokuussa 2022. Oliko valomerkki jo tullut tai mitä juotiin, ei ole tiedossa. Tiedossa on se, että sinä iltana juhlittiin Ukrainan menestystä Venäjän pari kuukautta aiemmin aloittaman täysimittaisen hyökkäyksen torjumisessa.
Noin 300 000 dollaria maksaneeseen operaatioon osallistui yksityinen vuokrajahti, kuusihenkinen henkilökunta ja sukeltajia. Yksi osallistuja oli nainen – hänet haluttiin mukaan silmänlumeeksi, jotta ryhmä näyttäisi vakuuttavammin ystäväporukalta, joka oli viettämässä vapaa-aikaa.
Naisesta mukana operaatiolla on kerrottu aiemminkin. Eräiden saksalaisten medialähteiden mukaan sama nainen olisi tunnistettu venäläiseksi, jolla on osoite vallatulla Krimillä. WSJ ohittaa tämän väitteen, mutta artikkelin perusteella ei käy ilmi mitä saksalainen esitutkinta tietää naisesta.
WSJ:n tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi alun perin hyväksyi suunnitelman räjäyttää Nord Stream -putket. Mutta kun Zelenskyille selvisi, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli saanut tietää suunnitelmasta ja pyysi Zelenskyita pysäyttämään sen, presidentti yritti tehdä juuri niin.
– Naurattaa aina, kun luen mediasta spekulaatioita jostain jättioperaatiosta, johon sisältyy salaisia palveluita, sukellusveneitä, droneja ja satelliitteja, sanoi WSJ:lle yksi operaation suunnitteluun tai toteuttamiseen osallistunut upseeri.
– Koko juttu syntyi, kun ryyppäämään kokoontui kourallinen ihmisiä, joilla oli riittävän kova päättäväisyys laittaa oma henkensä likoon kotimaansa puolesta.
Osa WSJ:n tiedoista löytyy ja saa vahvistusta Saksan viranomaisten kaksi vuotta kestäneestä tutkinnasta. Saksan poliisi on saanut haltuunsa todisteina sähköposteja, matka- ja satelliittipuhelinviestintää, sormenjälkiä ja dna-näytteitä.
Ukrainan asevoimien aiempi komentaja Valeri Zalužnyi puski projektia eteenpäin Zelenskyin määräyksestä huolimatta, väittää WSJ. Lehti haastatteli neljää Ukrainan asevoimien ja tiedustelun ihmistä, jotka joko osallistuivat hankkeeseen tai olivat muuten suoraan tietoisia sen toteutuksesta.
Kenraali Zalužnyi, joka toimii nykyään Ukrainan Britannian-suurlähettiläänä, kiisti WSJ:n tiedot tekstiviestitse. Hänen mukaansa hänellä ei ole ollut mitään tietoa operaatiosta, Ukrainan asevoimilla ei ole oikeutta toteuttaa operaatioita ulkomailla, eikä hänellä hän näin ollen voinut olla asiaan mitään osuutta.
Myös Ukrainan tiedustelupalvelu SBU:n edustaja kiisti, että Ukrainan hallinnolla olisi asiaan osuutta. Hän painotti, että presidentti Zelenskyi nimenomaan ei hyväksynyt kolmansien valtioiden alueella toimimista.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt putkien räjäyttämisestä Yhdysvaltoja. Berliinissä toimiva korkea-arvoinen Venäjän diplomaatti toisteli Putinin narratiivia ja kutsui Saksan tutkinnan tuloksia ”melkein yhtä hyviksi kuin Grimmin veljesten sadut”.
WSJ:n mukaan tutkinnan tulos on huolestuttava, sillä Saksa on tukenut Ukrainaa ja sen asevoimia toiseksi eniten heti Yhdysvaltojen jälkeen.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Iskun suunnittelu siis alkoi toukokuussa 2022. Se oli eräänlaista ”yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä”. Hankkeen toteutusta valvoi ukrainalainen kenraali, joka raportoi suoraan komentaja Zalužnyille. Mitään kirjallisia sitoumuksia siitä ei aiheen arkaluontoisuuden vuoksi tehty.
Ensimmäisenä hankkeesta pääsi jyvälle Hollannin sotilastiedustelu MIVD. Se jakoi saamansa informaation Yhdysvaltojen CIA:lle. CIA pyysi presidentti Zelenskyita pysäyttämään hankkeen valmistelun. Zelenskyi vetosikin kenraali Zalužnyihin, jonka WSJ väittää jatkaneen kiellosta huolimatta.
WSJ:n mukaan Zalužnyi otti tehtävän koordinointiin mukaan Roman Tservinskyn, joka on entinen SBU:n eversti ja kokenut peiteoperaatioiden organisoija. Tservinsky kieltäytyi kommentoimasta asiaa WSJ:lle.
Varsinaiseen toimintaryhmään kuului palveluksessa olevia Ukrainan asevoimien upseereita sekä siviilejä. Heidän käyttöönsä vuokrattiin Saksasta huvijahti nimeltä Andromeda. Jahdin kapteeniksi tuli upseeri, joka muutoin taistelee rintamalla sodassa Venäjän hyökkäystä vastaan. Neljä jahdin henkilökunnasta oli siviilisukeltajia, joilla oli pitkä kokemus syvänmerensukelluksesta.
Räjäyttämiseen käytettiin HMX-räjähdettä, joka tunnetaan myös nimellä oktogeeni. Räjähteissä oli WSJ:n mukaan aikalaukaisin.
Andromedalla sukeltajat työskentelivät lehden mukaan pareina. Huonon sään vuoksi tiimi teki pysähdyksen Ruotsissa Sandhamnin satamassa, jossa muut veneilijät kiinnittivät huomiota siihen, että Andromedalla oli Ukrainan lippu.
Sandhamnissa yksi sukeltajista pudotti vahingossa räjähteen veteen, ja se upposi pohjaan. Ryhmä keskusteli, pitäisikö tehtävä keskeyttää, mutta myrsky kuitenkin laantui.
Tässä kohdassa on syytä pysähtyä. Jokainen Itämeren rannalla syyskuun lopussa käynyt tietää, millainen sää voi silloin olla. Ilmatieteen laitoksen tilastot osoittavat, että tuuli syyskuussa 2022 oli ainakin Kustavissa paikoin jopa 19 metriä sekunnissa. Sellainen tuuli keikuttaa huvijahtia aika lailla, jos sukeltaja yrittäisi pyrkiä hyisestä vedestä takaisin ylös jahdille.
Olisiko se mahdollista? Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -putket kulkivat 70-90 metrin syvyydessä. Näihin syvyyksiin pääsevät ennätyssukeltajat. Mutta sukelsiko ukrainalaisten tiimi putkille saakka, vaiko vain niiden päälle? Miten räjähteiden optimaalinen sijanti putkien luona varmistettiin? Näihin kysymyksiin WSJ:n artikkeli ei tuo vastausta.
Kun Andromeda-huvijahdista on aiemmin uutisoitu, ovat monet purjehtijat pitäneet alusta aivan liian pienenä ja kepeänä kuvatun kaltaista operaatiota varten. Joidenkin mielestä Andromedan kaltaisella veneellä ei olisi ollut oikein mitään asiaa syksyiselle Itämerelle. Ainakin voidaan todeta, että mikäli olikin, on hanke ollut uhkarohkea.
WSJ esittää, että sillä aikaa kun Ukrainan sabotaasitiimi oli tehtävällä Itämeren pärskeissä, yritti presidentti Zelenskyi vielä vedota komentajaansa Zalužnyihin. Zalužnyi oli WSJ:n lähteiden mukaan sanonut presidentille, että tiimi on tavoittamattomissa ja tehtävälle lähetetty tiimi on kuin vihollista kohti laukaistu torpedo: sitä ei enää saa vedettyä takaisin.
Joitakin päiviä putkien räjähtämisen jälkeen, syyskuun lopussa 2022, sai Saksan tiedustelu vinkin CIA:lta, ja välitti saamansa tiedot Hollannin sotilastiedustelu MIVD:lle. MIVD ryhtyi kehittämään omaa tiedustelukykyään Ukrainassa sen jälkeen kun Venäjän ohjailemat itäukrainalaiset sotilaat pudottivat Amsterdamista lähteneen MH17-lennon ohjuksella.
Saksan tutkintaa onnisti ainakin siinä kohtaa, että tiimillä oli tullut kiire poistua Andromeda-alukselta. He eivät olleet siivonneet jälkiään. Saksalaiset löysivät alukselta sormenjälkiä, dna:ta ja räjähdejäämiä. Myös heidän käyttämänsä Iridiumin satelliittipuhelimen numero ja sitä kautta laitteen paikannustiedot saatiin. Niistä piirtyi Andromedan reitti.
Tämä väite on uskottava, sillä satelliittipuhelinten paikannustieto todella välittyy palveluntarjoajalle. Jotkin palveluntarjoajat jopa listaavat paikannustiedot suoraan asiakkaalle lähetettyyn puhelinlaskuun.
Aluksen vuokrannut ukrainalainen liikemies oli käyttänyt Googlen sähköpostia. Yhtiö luovutti postit Yhdysvaltojen viranomaisille, joka luovutti ne tutkintaan. Kävi ilmi, että liikemies oli ollut yhteydessä myös ruotsalaisiin huvijahtivuokraamoihin toukokuussa 2022, vaikka päätyi lopulta vuokraamaan juuri Andromedan Saksan Rostockista.
Liikemieheksi on aiemmin nimetty mies Rustem A. Mikäli tutkivan toimittajan James Reedin tiedot pitävät paikkansa, samaa miestä olisi Ukrainan poliisi tutkinut epäiltynä Venäjän avittaman vallankaappauksen suunnittelusta noin marraskuussa 2022. Etsinnät Rustem A:n omistamiin tiloihin olisi siis tehty alle kaksi kuukautta Nord Stream -putket tuhonneiden neljän räjähdyksen jälkeen.
Uusien väitteiden valossa ei voi sulkea pois sitäkään vaihtoehtoa, että Rustem A. olisi ollut etsintöjen kohteena, jotta jäljet Nord Stream -operaatioon peittyisivät. Mutta tiedustelun ja peiteoperaatioden maailmassa moni asia on mahdollinen, vasta todennäköisyydet ja näyttö vahvistavat spekulaatiot tosiksi tai epätosiksi.
Saksan viranomaiset olivat WSJ:n mukaan kärryillä Nord Stream -putkien räjäyttäjien alkuperästä jo marraskuussa 2022. Kesäkuussa 2024 Saksa etsintäkuulutti yhden sabotaasitiimin jäsenen. Hän oli tallentunut saksalaiseen nopeuskameraan ajaessaan pakettiautolla sabotaasitiimiä Puolasta Saksaan. Mies asui perheineen Puolassa, mutta Puola ei reagoinut pidätysmääräykseen. Miehen arvellaan nyttemmin palanneen Ukrainaan. Eikä Ukraina luovuta omia kansalaisiaan, WSJ huomauttaa.
Ukrainan asevoimien entinen komentaja Valeri Zalužnyi on suurlähettiläs. Häntä suojaa diplomaattinen koskemattomuus.
WSJ:n artikkelin ilmestymisen jälkeen Ukraina on vielä kiistänyt lehden väitteet. Zelenskyin neuvonantaja sanoi uutistoimsisto Reutersille, ettei Ukrainalla ole ollut putkien räjäyttämisen kanssa mitään tekemistä.