Yhdysvallat muutti salaa Himars-raketinheittimiä, jotka se antoi Ukrainalle, jotta niitä ei voitaisi käyttää pitkän kantaman ohjusten ampumiseen Venäjälle, Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat Wall Street Journalin mukaan.
Presidentti Joe Bidenin hallinnon mukaan varotoimenpide oli välttämätön laajemman Moskovan kanssa käytävän sodan riskin vähentämiseksi.
Yhdysvallat on lähtien toimittanut Ukrainalle 20 High Himarsia laajan valikoiman satelliittiohjattuja raketteja, joiden kantama on lähes 80 kilometriä.
Näitä Guided Multiple Launch Rocket System tai GMLRS-raketteja on käytetty iskuihin venäläisiin ammusvarastoihin, logistiikkaan ja komentokeskuksiin Ukrainan alueella.
Lehden mukaan Pentagon on muokannut heittimiä niin, että ne eivät voi ampua pitkän kantaman ohjuksia, mukaan lukien Yhdysvaltain armeijan taktisen ohjusjärjestelmän raketteja tai ATACMS-raketteja, joiden kantama on noin 300 kilometriä.
WSJ toteaa, että aiemmin julkistamattomat muutokset osoittavat, kuinka paljon Bidenin hallinto on tehnyt tasapainottaakseen tukeaan Ukrainalle Moskovan kanssa tapahtuvan eskaloinnin riskin kanssa. Ne heijastavat myös hallinnon virkamiesten pelkoja siitä, että ukrainalaiset saattavat lakata pitämästä lupaustaan olla iskemättä Venäjän alueelle Yhdysvaltojen toimittamilla aseilla.
Yhdysvallat on pidättäytynyt toimittamasta Ukrainalle pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia. Lisäksi muutokset varmistavat, että Ukraina ei voisi käyttää Yhdysvaltojen toimittamia Himars-järjestelmiä ampuakseen ATACMS-ohjuksia, jos Kiova hankkisi ne muista lähteistä.
Pentagon kieltäytyi WSJ:n mukaan kommentoimasta muutoksia.