Länsimaiden johtavan valtion Yhdysvaltain jalansija Afrikassa kärsii paraikaa takaiskuista. Samalla kun Yhdysvaltain vaikutusvalta alueella hiipuu, Kiina ja Venäjä ovat innokkaasti täyttäneet valtatyhjiötä. Amerikkalaisten keskittymisestä muihin haasteisiin kertoo The Economist.
Amerikan asema Afrikassa on saanut kovia kolauksia viime aikoina. Se ei ole onnistunut estämään vallankaappauksien leviämistä Sahelin alueella eikä Sudanin luisumista veriseen sisällissotaan.
Nigerissä Yhdysvallat menetti tärkeän terrorisminvastaisen tukikohdan, josta se valvoi esimerkiksi ISISin ja al-Qaidan toimintaa. Syynä oli sotilasvallankaappaus, jonka johdosta valtaan nousivat USA-vastaiset kenraalit.
–Se oli nöyryytys, sanoo eräs amerikkalainen Sahelin asiantuntija The Economistille.
Sahelin alueen valtiot Mali, Burkina Faso ja Niger ovat valinneet Venäjän liittolaisekseen. Venäläiset joukot ovat myös jatkuvasti läsnä Keski-Afrikan tasavallassa. Samalla Yhdysvaltain suosio afrikkalaisten keskuudessa on heikentynyt selvästi. Kiina sen sijaan on parantanut asemiaan.
Syynä tälle luisumiselle on USAn tarve satsata resurssejaan muihin maailman haasteisiin. Erityisesti Ukrainan sota, Israelin kamppailu terroristijärjestö Hamasin kanssa ja Kiinan uhittelu Taiwania kohtaan ovat tarkoittaneet vähempää huomiota Afrikalle. Sotilaallisia poliittisia, diplomaattisia ja taloudellisia resursseja kun Yhdysvalloillakin on rajatusti.
The Economist arvioi, että amerikkalaiset diplomaatit ovat joutuneet valitsemaan uusien sotilasjunttojen kanssa solmittavien suhteiden ja oikeusvaltioperiaatteen rajoitusten välillä. Ne kieltävät sotilaallisen avun antamisen valtioille, jotka ovat kaapanneet vallan perustuslainvastaisesti ja rikkovat ihmisoikeuksia.
Venäjällä ei tällaisia huolia ole ja se onkin innokas tarjoamaan joukkoja uusien sotilashallintojen turvaamiseksi. Ennusmerkkejä Venäjän suosiosta on ollut ilmassa jo jonkin aikaa.
Venäjän hyökättyä täysimittaisesti Ukrainaan vain 28 afrikkalaista maata tuomitsi Venäjän YK:n yleiskokouksessa ja jopa 25 äänesti tyhjää tai oli poissa äänestyksestä.
Yhdysvallat ei kuitenkaan ole luovuttanut Afrikan suhteen. Suuressa huippukokouksessa Washingtonissa joulukuussa 2022 49 Afrikan maasta saivat presidentti Joe Bidenilta vakuutuksen siitä, että hän oli koko Afrikan puolella.
Biden lupasi vaikutusvaltaa kansainvälisissä järjestöissä ja 55 miljardin dollarin investointiohjelmaa. Vaikka osa lupauksista on antanut odotuttaa itseään, pääpiirteittäin ne ovat toteutuneet.
Samalla kun suhteet Venäjä-mieliseen Etelä-Afrikkaan ovat heikentyneet, Yhdysvallat on pyrkinyt nostamaan Kenian roolia poliittisena ja taloudellisena mahtina. Presidentti William Ruto vierailee lähiaikoina Washingtonissa virallisella valtiovierailulla ensimmäisenä Afrikan päämiehenä vuoden 2008 jälkeen.
The Economistin mukaan Kenia tarjoaa toivoa Yhdysvalloille alati hankalammaksi muuttuvalla Afrikan mantereella.