Pimeästä tankkerilaivastosta, jonka avulla Venäjä rikkoo G7-maiden ja EU:n sille reilu vuosi sitten asettamaa raakaöljyn hintakattoa, on tulossa uhanalainen. Muutamiin aluksiin ja niiden omistajiin kohdistetut pakotetoimet ovat vasta alkua.
Yhdysvallat aloitti jo lokakuussa kohdennetut pakotetoimet arabiemiraattilaista Lumber Marine SA:ta ja sen tankkeria SCF Primorjea sekä turkkilaista Ice Pearl Navigation Corpia ja sen tankkeria Yasa Golden Bosphorusta vastaan, koska ne kuljettivat ylihintaista venäläistä raakaöljyä. Vuoden loppuun mennessä pakotelistalla oli jo 11 tankkeria.
Yhdysvaltain Harvardin yliopiston Davis Centerin tutkijan ja Venäjän öljyteollisuuden asiantuntijan Craig Kennedyn mukaan Yhdysvallat saattaa ulottaa pakotteet vielä yli sataan Venäjän varjolaivaston tankkeriin, mukaan lukien kolmeen neljäsosaan Sovcomflotin 80 tankkerista. Yhdysvallat kohdistaa pakotetoimia niihin, jotka ovat osallisia hintakaton rikkomiseen ja käyttävät yhdysvaltalaisia palveluja.
Joulukuun loppuun mennessä pakotteiden alaisiksi joutuneista 11 tankkerista – joista kuusi kuuluu Sovcomflotille – seitsemän purjehtii Liberian ja yksi Marshallsaarien ja loput Venäjän lipun alla. Liberian ja Marshallsaarten alusten rekisteröinnit kuuluvat kuitenkin yksityisyrityksille Yhdysvaltain Virginiassa.
Samalla tavoin lukuisat muutkin Venäjän varjolaivaston tankkerit päätyvät Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ulkomaisten varojen valvontatoimiston OFAC:in tähtäimeen.
Rekisteröinti ja vakuutukset Yhdysvalloissa voivat Kennedyn mukaan nostaa pakotteiden alle joutuvien tankkerien määrän 145:een. Lisäksi pakotteet voivat ulottua ketjussa kaikkiin venäläisen öljyn välittäjiin ja ostajiin ja kaikkiin, jotka ovat jollain tavoin tekemisissä sen kanssa. Tämä on Kennedyn mielestä yllättävää, koska Venäjän tankkerilaivaston väitettiin olevan immuuni pakotteille, koska niiden ei pitänyt olla missään tekemisissä pakotekoalitiossa sijaitsevien yritysten kanssa.
Pakoteuhka lisää riskiä osallistua Venäjän öljykauppaan, mitä Moskova joutuu kompensoimaan rahalla. Kuljetuskustannukset nousevat tai öljyn hintaa pitää laskea, mitkä pienentävät Venäjän öljytuloja, laskee Kennedy.