Yhdysvallat on antanut Ukrainalle ”parannellun” luonnoksen maiden välisestä mineraalisopimuksesta sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi sai Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin solvaamaan Zelenskyita julkisesti tämän hylättyä alkuperäisen tarjouksen. Yhdysvallat siis taipui, kertoo yhdysvaltalaiselle Axiosille viisi eri lähdettä.
Axios listaa, että heidän lähteinään ovat yksi ukrainalainen virkamies, yksi Yhdysvaltain virkamies ja kolme muuta asiasta tietävää lähdettä.
Aiemmin helmikuussa Yhdysvaltain hallinto toimitti valtiovarainministeri Scott Bessentin mukana tarjouksen, johon Ukrainan haluttiin sitoutuvan vastineeksi sotilaallisen tuen jatkumisesta. Tässä ”diilissä” Yhdysvallat saisi vastineena tuestaan 50 prosenttia kaikista Ukrainan maamineraalien tuottamista voitoista ja myös kaikista uusista kolmansien osapuolien kanssa tehtävistä sopimuksista.
Bessentin ja Zelenskyin tapaamisen aikana Bessent kertoi Zelenskylle, että Trump vaati häntä allekirjoittamaan sopimuksen heti. Zelenskyi ei allekirjoittanut. Hän perusteli, ettei voi sitoutua sopimukseen tutustumatta siihen ensin huolellisesti.
Tämän jälkeen, kuluvan viikon aikana, Trump on nimittellyt Zelenskyita ”diktaattoriksi”, joka valitsi sodan Venäjän kanssa. Tämän jälkeen Zelenskyi syytti Trumpia venäläisen disinformaation kuplassa elämisestä.
Axiosin mukaan sekä yhdysvalaiset että ukrainalaiset lähteet sanovat, että parannellun mineraalisopimuksen allekirjoittaminen näyttää aiempaa todennäköisemmältä.
Yhden lähteen mukaan Zelenskyin avustajat ovat kannustaneet tätä allekirjoittamaan sopimuksen, jotta Trumpin pillastuminen uudelleen vältettäisiin, ja jotta Trumpin olisi jatkossa helpompi perustella Yhdysvaltain tuki Ukrainalle.
– Tuoreessa sopimusluonnoksessa on merkittäviä parannuksia ja se on Ukrainan lainsäädännön mukainen, Axiosin lähde sanoi.
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz sanoi torstaina, että Zelenskyin on ”palattava pöydän ääreen” mineraalikysymyksessä.
– Tämä on neuvottelu. Ja neuvotteluissa neuvotellaan. Ukraina haluaa neuvotella mineraaleista, joten me puhumme siitä, Waltz sanoi lehdistötilaisuudessa.
Zelenskyi toi ajatuksen Ukrainan ja Yhdysvaltojen välisestä talouskumppanuudesta alun perin esille viime syyskuussa tapaamisessaan Trumpin kanssa New Yorkissa.
Ukrainalla on merkittäviä harvinaisten maametallien mineraalivarantoja, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä maailman huipputeknologialle. Ukraina tuottaa maailman titaanista 4–7 prosenttia ja sen hallussa on 10–20 prosenttia koko maailman titaanivaroista. Litium-esiintymiäkin on The Economist -lehden mukaan kolme.
Mineraalisopimus ei liity suoraan mihinkään Ukrainan sodan lopettamiseen tähtäävään ratkaisuun. Axiosin mukaan Ukrainassa onkin oltu pettyneitä siihen, että Yhdysvaltain luonnos ei sisältänyt mitään turvatakuita Ukrainalle, ja että se yritettiin syöttää heille samaan aikaan, kun Ukraina oli suljettu pois Yhdysvaltain ja Venäjän välisistä neuvotteluista Ukrainan tulevaisuudesta. Samalla Ukrainassa tyrmistyttiin siitä, että Trump käytti samalla mineraalisopimusta lyömäaseena presidentti Zelenskyita vastaan.
Keskiviikkona Trump sanoi, että valtiovarainministeri Bessentia ”kohdeltiin melko tylysti, koska hänelle sanottiin ei”.
– Hän tuli takaisin tyhjin käsin, he eivät suostuneet allekirjoittamaan, Trump sanoi.
Scott Bessentin vierailun jälkeen sopimuksesta keskusteltiin myös Münchenin turvallisuuskokouksessa. Siellä Zelenskyi kertoi ulkoministeri Marco Rubiolle ja varapresidentti J.D. Vancelle, että mineraalisopimus täytyy hyväksyttää Ukrainan parlamentilla. Axiosin lähteiden mukaan Yhdysvallat yllättyi parlamenttiasiasta kovasti, sillä Zelenskyin tiimi ei ollut kertonut siit ta aikaisemmin.
Mike Waltz kertoi Fox News -kanavalle torstaina, että Rubio ja Vance poistuivat Münchenin turvallisuuskokouksesta kovin turhautuneina.
– Ehdotimme, että Yhdysvallat investoisi yhdessä Ukrainan kanssa sen talouteen ja luonnonvaroihin ja tulisi kumppaniksi Ukrainan tulevaisuuteen. Tämä on paras turvatakuu, jota he voivat toivoa. Enemmän kuin toinen lava ammuksia, Waltz sanoi.
– Miksi saamme lehdistössä vastareaktioita ja pahaa sanaa? Sitä ei voida hyväksyä. Heidän on hillittävä sitä. Katsokaa tarkkaan ja allekirjoittakaa tämä sopimus, Waltz sanoi.
Neuvottelut ovat viime päivinä jatkuneet, nyt myös keskiviikkona Kiovaan saapuneen Yhdysvaltain erityislähettiläs Keith Kelloggin ja Zelenskyin välillä. Miehet tapasivat torstaina, ja tapaamisen jälkeen Zelenskyi kiitti Yhdysvaltoja heidän tuestaan. Tapaamisen päätteeksi aikataulutettu lehdistötilaisuus kuitenkin peruttiin. Medialähteiden mukaan peruminen tehtiin Yhdysvaltojen toiveesta.