Viime päivinä on käyty runsaasti keskustelua Ukrainan ja Venäjän välisistä mahdollisista rauhanneuvotteluista. Vaikka mitään diplomaattisia läpimurtoja ei ole tapahtunut, eikä asiantuntijoiden lähitulevaisuudessa todennäköisesti tapahdukaan, on huomiota kiinnitetty etenkin siihen, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei enää pidä Venäjän vallanvaihtoa keskustelujen ehtona.
Aikaisemmin Ukraina ei ole suostunut neuvottelemaan Vladimir Putinin johtaman Venäjän kanssa. Linjanmuutoksen on uutisoitu tapahtuneen Yhdysvaltojen toivomuksesta.
Viikonloppuna on myös uutisoitu Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtajan, kenraali Mark Milleyn toivoneen diplomaattista ratkaisua sotaan.
Lauantaina Yhdysvallat tarkensi kantaansa mahdollisiin rauhanneuvotteluihin. Asiaa kommentoi kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan. Lausunnon on Twitterissä jakanut muun muassa Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Samantha Power.
Lausunnossaan Sullivan korosti, että Ukrainan tulevaisuutta koskevia päätöksiä ei tehdä Ukrainan pään yli. Yhdysvallat ei aio painostaa Ukrainaa neuvotteluihin, Sullivan sanoi.
– Toiseksi, me uskomme oikeudenmukaiseen sekä suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden periaatteisiin nojaavaan rauhaan. Emme ole keksineet näitä, ne löytyvät YK:n peruskirjasta.
Nämä ovat myös presidentti Zelenskyin asettamia ehtoja, Sullivan sanoi.
Sullivan myös totesi, ettei Venäjä viimeaikaisten toimiensa perusteella vaikuttaisi olevan tosissaan kiinnostunut diplomaattisen ratkaisun löytämisestä. Sullivan viittasi tällä Venäjän laittomiin annektointeihin.
Kansallinen turvallisuusneuvonantaja painotti Yhdysvaltojen jatkavan Ukrainan tukemista. Parantamalla asemiaan taistelukentällä Ukraina on myös mahdollisimman hyvissä asemissa neuvottelupöydässä, Sullivan sanoi.
Sullivan muistutti, että Ukrainassa on kyse Venäjän hyökkäyksestä. Venäjä myös väittää todellisuudessa ukrainalaisten alueiden kuuluvan sille itselleen.
– Ukraina on konfliktin rauhaisa osapuoli, Venäjä sen sotaisa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Jos Venäjä päättäisi lopettaa taistelemisen ja vetää joukkonsa kotiin, tarkoittaisi se sodan loppumista, Sullivan sanoi.
– Jos Ukraina päättäisi lopettaa taistelemisen ja antautua, merkitsisi se Ukrainan loppua.
— Samantha Power (@PowerUSAID) November 12, 2022
— Samantha Power (@PowerUSAID) November 12, 2022
— Samantha Power (@PowerUSAID) November 12, 2022