Yhdysvaltain hallinnon korkeat virkamiehet vahvistivat tiistaina, että Yhdysvallat lähettää Ukrainaan High Mobility Artillery Rocket Systems-raketinheittimiä, jotka tunnetaan nimellä HIMARS, osana maan 11. turvallisuusapupakettia Ukrainalle, kertoo CNN.
Viranomaisten mukaan HIMARSit varustetaan ammuksilla, joiden avulla Ukraina voi laukaista raketteja noin 80 kilometrin päähän.
Tämä on kuitenkin paljon pienempi kuin järjestelmien enimmäiskantama, joka on noin 300 kilometriä, mutta paljon suurempi kuin mikään Ukrainalle tähän mennessä lähetetty kalusto.
Yhdysvaltojen viime kuussa Ukrainaan lähettämät M777-haupitsit lisäsivät merkittävästi kantamaa ja tehoa aiempiin järjestelmiin verrattuna, mutta niiden kantama on vain noin 25 kilometriä.
Uusi turvallisuusapupaketti, joka julkistetaan virallisesti tänään, sisältää muun muassa ilmavalvontatutkia, Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, tykistöammuksia, helikoptereita, ajoneuvoja ja varaosia.
Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat viikkoja, lähettäisivätkö Ukrainalle kehittyneitä rakettijärjestelmiä, koska niillä pystyy iskemään huomattavasti kauemmaksi kuin Ukrainalla nyt olevilla aseilla.
Aseiden pitkä kantama, joilla pystyi teknisesti iskemään Venäjän alueelle herätti huolta siitä, että Venäjä voisi pitää lähetyksiä provokatiivisina.
Viranomaiset sanoivat tiistaina, että Yhdysvallat ”ei rohkaise tai salli Ukrainan iskeä rajojensa yli eikä pyri pitkittämään sotaa”.
Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat myös saaneensa Ukrainalta vakuutuksen, että he eivät käytä järjestelmiä hyökkäyksiin Venäjän rajojen sisäpuolelle.
Yhdysvallat myös toisti, että se ”ei painosta Ukrainan hallitusta julkisesti tai yksityisesti tekemään mitään alueellisia myönnytyksiä (Venäjälle)”.