Kiinan ja Venäjän kehittämien avaruusaseiden kerrotaan herättäneen kasvavaa huolta Yhdysvaltain asevoimissa.
Uhkana on, että maasta ammuttavat ohjukset tai kiertoradalla toimivat asejärjestelmät voisivat uhata kaupallisia ja puolustushallinnon käyttämiä satelliitteja. Satelliittien yhteyksiä voidaan häiritä jo nyt maasta käsin, kuten on nähty Itämeren alueen GPS-paikannuksen ongelmissa.
Kehitteillä on satelliitteja, jotka voivat vaurioittaa tai tuhota muita kohteita korkeaenergisillä lasereilla tai mikroaalloilla. Robottikädellä varustetut laitteet voivat siirtää toisen valtiot satelliitit pois vakaalta kiertoradalta. Mikään ei myöskään estä satelliittien varustamista perinteisillä räjähteillä tai ydinaseilla.
Yhdysvaltain Space Force -avaruusjoukkojen operatiivinen johtaja, kenraali Chance Saltzman sanoi Wall Street Journalin mukaan kiertoradan jännitteiden kasvavan jatkuvasti. Amerikkalaiset puolustusalan yhtiöt kehittävät parhaillaan järjestelmiä, jotka pystyvät suojaamaan satelliittiviestinnässä käytettäviä maa-asemia ja jahtaamaan vihamielisiä satelliitteja avaruudessa. Aiheesta on kerrottu viime aikoina entistä enemmän julkisuuteen.
Yhdysvaltain YK-diplomaatti Robert Wood sanoi aiemmin toukokuussa, että Venäjän laukaisema satelliitti asettui samalle kiertoradalle amerikkalaisen satelliitin kanssa. Venäläislaitteella uskotaan olevan jonkinasteisia ”hyökkäyskyvykkyyksiä”. Kremlin on lisäksi väitetty kehittävän ydinaseilla varustettuja avaruusaseita.
– Meidän on toimittava niin, kuin avaruudessa olisi jo sotatila, kalifornialaisen Kratos Defense -yhtiön johtaja Robert Winker toteaa.
Myös Kiinalla on käytössä satelliitteja, joita voidaan mahdollisesti käyttää sotilaallisiin tarkoitusperiin. Shijian-21-satelliitti on virallisesti suunniteltu avaruusromun keräämiseen. Se herätti Yhdysvaltain tiedustelun huomion kaksi vuotta sitten siirrettyään käytöstä poistettua kiinalaista navigointisatelliittia.