Ohjus on määrä integroida myöhemmin B-21 Raider -häivepommikoneeseen. Staff Sgt. Jeremy Mosier, United States Air Force

USA:n asevoimat paljasti tietoa salaisesta LRSO-ydinohjuksesta

Ohjus integroidaan uuteen B-21 Raider -häivepommikoneeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain ilmavoimien pitkän kantaman LRSO-ohjus (Long-Range Standoff) on maan puolustusministeriön sähköisenä julkaiseman raportin mukaan läpäissyt helmi-lokakuussa 2022 yhdeksän koelentoa, joissa kolmessa kaikki ohjuksen pääjärjestelmät olivat toiminnassa. Koelaukaisujen kulminaatiopiste saavutettiin vuosi sitten, kun kaikki testitavoitteet saavutettiin tai ylitettiin.

Koelaukaisut tehtiin niihin varatuista kahdesta B-52-pommikoneesta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ilmavoimat ilmoitti maaliskuussa 2023 LRSO:n läpäisseen kriittisen rakennesuunnitelmakatselmuksen, mutta ei kuitenkaan ole vielä ilmoittanut ohjuksen alustavan operatiivisen kyvyn ajankohtaa. Kehitysohjelman alussa alustava operatiivinen kyky oli määrä saavuttaa toukokuuhun, mutta viimeistään marraskuuhun 2030 mennessä. Ohjuksen täyden tuotannon on määrä alkaa vuoden 2027 loppuun mennessä.

LRSO korvaa ilmasta laukaistavan, vuonna 1982 käyttöön otetun AGM-68B-risteilyohjuksen osana Yhdysvaltojen ydinasetriadia. Se integroidaan ensin B-52:een, mutta myöhemmin myös uuteen B-21 Raider -häivepommikoneeseen.

Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului 1 020 ohjusta sekä 67 testiohjusta, mutta uudet tuotantosuunnitelmat ovat salaisia. Puolustushaaran johdon mukaan konventionaalista versiota ei ohjuksesta ole suunnitteilla, mutta tulevaisuudessa sellaisen kehittäminen ei ole poissuljettua.

Ohjuksen hinta on yhä salaista tietoa, mutta sen tutkimus, kehitys, testaus ja arviointi on tullut maksamaan noin 6,3 miljardia dollaria. Siihen ja tuotantoon liittyvä rakentaminen maksaa noin 128 miljoonaa dollaria.

LRSO:n käyttöikätavoite on 30 vuotta. Sen modulaarinen, avoimen arkkitehtuurin järjestelmä mahdollistaa myöhemmin tehtävät päivitykset, modifikaatiot ja elinkaareen liittyvät prosessit.

Ilmavoimien mukaan kehitysohjelmassa ei ole tällä hetkellä havaittuja riskejä eikä ohjelmistoon liittyviä ongelmia. Ainoaksi ongelmaksi mainittu mahtuminen B-52:n asekuiluun ratkaistiin toukokuussa 2023.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS