Yhdysvaltalainen veteraanidiplomaatti Daniel Fried teilaa presidentti Donald Trumpin harkitsemat ”yksipuoliset myönnytykset” Venäjälle rauhanneuvotteluissa. Hänen mukaansa tämä heikentää lännen neuvotteluasemia ja hyödyttää Moskovaa.
Ex-suurlähettiläs ja -apulaisulkoministeri Friedillä oli aikanaan merkittävä rooli Yhdysvaltojen Euroopan politiikan suunnittelussa ja toteutuksessa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
Friedin mukaan Venäjän liehittely ei auta.
– Kuka tahansa, joka on työskennellyt venäläisten kanssa tai neuvotellut heidän kanssaan, tietää ettei se toimi, hän varoittaa Kyiv Postin haastattelussa.
Fried tarkoittaa lehden mukaan etenkin erityislähettiläs Keith Kellogin lausuntoa, jonka mukaan Ukrainan Nato-jäsenyys ”on pois pöydältä”. Kreml kiiruhti sen jälkeen kehumaan Washingtonia. Tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili Moskovan olevan tyytyväinen linjaukseen, sillä se sopii yhteen heidän ajattelunsa kanssa.
Donald Trump lupasi maanantaina, että kertoo rauhansuunnitelmansa tarkemman sisällön tällä viikolla. Seuraavat tulitaukoneuvottelut ovat Lontoossa keskiviikkona Yhdysvaltojen, Ukrainan, Ranskan ja Iso-Britannian edustajien kesken.
Fried huomioi, että Kelloggin mukaan Ukrainan turvallisuuden takaamiseen on Naton jäsenyyden sijaan muitakin keinoja.
– Kellogg sanoi, että on olemassa kiertoteitä ja kiinnostaisi tietää, mitä hänellä on mielessään. On mahdollista, että jotkin muut järjestelyt voisivat turvata Ukrainan ja Euroopan. Mutta edelleen, jos teemme yksipuolisia myönnytyksiä Venäjälle, mitä kiertoteitä meillä on? Fried jatkaa.
The New York Postin haastatteleman Valkoisen talon virkamieslähteen mukaan eurooppalaisia sotilaita voitaisiin lähettää Ukrainaan eräänlaisina ”resilienssijoukkoina”. Lisäksi pöydällä on esitys, jonka mukaan erilliset rauhanturvajoukot valvoisivat tulitauon toteutumista, ja operaatioon ottaisi osaa ukrainalaisia, venäläisiä sekä jonkin kolmannen maan, mutta ei Natoon kuuluvan, joukkoja. Yhdysvallat voisi auttaa rahallisesti, mutta ei lähettäisi joukkoja.
Fried sanoo, että Venäjä ei tule hyväksymään vaihtoehtoa, joka tekee Ukrainasta turvatun ja lännen intressissä taas ei ole jättää Ukrainaa turvattomaksi.
– Näin toimimalla luodaan vain uudelleen tilanne, joka johti Venäjän hyökkäykseen vuonna 2022, joten en ymmärrä, mitä sillä saavutettaisiin.
Fried kyseenalaistaa myös ajoituksen ja järkeilyn Trumpin tiimin myönnytysten taustalla, sillä tilanne rintamalla on hänen mukaansa juuri ”hitaasti kääntymässä Ukrainalle suotuisaksi”.
– Venäjän eteneminen junnaa. Heidän tappionsa vaikuttavat kovilta. Ukrainalla on tietojen mukaan ollut jopa joitakin vastahyökkäyksiä… Venäjän talous on nyt haavoittuvampi öljyn matalamman hinnan takia.
– Niinpä käsitys siitä, että edistäisimme rauhaa yksipuolisilla myönnytyksillä, jossa Venäjää ei painosteta lainkaan, on järjetön, Fried jatkaa.
– Tämä on hämmentävää, varsinkin kun republikaanit ovat vuosikymmenien ajan korostaneet, että he ovat kovia neuvottelijoita, eivätkä pidä siitä, miten demokraatit ovat neuvotelleet ”heikkoudesta käsin”. Nyt he itse luovat heikkoutta ja huonompaa neuvotteluasemaa, arvioi Euroopan asioista vastaavana apulaisulkoministerinä George Bushin ja Barack Obaman kausilla työskennellyt Fried.
Friedin mukaan Ukrainan tulisi eurooppalaisten liittolaistensa kanssa koordinoida oman lähestymistapansa myönnytyksiin yhteneväiseksi, sillä yhteinen vastustus voisi ainakin jollain aikavälillä vaikuttaa Yhdysvaltojen kantaan.
Fried korostaa, ettei Yhdysvaltojen pitäisi ehdottaa Venäjän 2014 miehittämää Krimiä tunnustettavaksi osaksi Venäjää. Se rapauttaisi Yhdysvaltojen johtajuutta sekä periaatteita, joita USA on pitänyt tärkeinä vuosikymmeniä.
– Yhdysvalloilla on ollut periaatteellinen kanta siihen, että väkivalloin tehtyjä alueliitoksia ei tunnusteta, enkä näe mitä amerikkalaisia etuja sillä palveltaisiin, että tästä periaatteesta luovutaan.
The Wall Street Journal uutisoi sunnuntaina, että rauhanehdotus voi sisältää Krimin tunnustamisen. The New York Postin hallintolähde sanoo, että Ukraina ”vaikuttaisi olevan valmis hyväksymään” jopa 20 prosentin aluemenetykset ”tosiallisesti Venäjälle kuuluviksi”, kunhan alueet eivät laillisesti siirtyisi lopullisesti Venäjän omistukseen.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi maanantai-iltana, että Ukrainan delegaation ensisijainen tehtävä Lontoossa on saada aikaan tulitauko ilman ehtoja.
– Tämän täytyy olla lähtökohta. Rauha alkaa hiljaisuudesta, hän sanoi taisteluiden taukoamiseen viitaten.
Yhdysvallat vihjasi viime viikolla, että se saattaa kävellä ulos rauhanneuvotteluista kokonaan, mikäli niissä ei tapahdu edistystä.
Fried toteaa, että mikäli tällä tarkoitettiin paineen lisäämistä Venäjälle ja Ukrainan tukemisen jatkoa, niin hyvä. Hän sanoo kuitenkin pelkäävänsä ulkoministeri Marco Rubion tarkoittaneen sitä, että Yhdysvallat voisi hylätä Ukrainan. Se olisi kova isku Yhdysvaltain intresseille, sillä se osoittaisi, että USA:an ei voi luottaa.
– Se näyttäisi, että meillä ei ole keskittymiskykyä, ei päättäväisyyttä oikeasti edistää etujamme ja että olemme venäläisten vietävissä. Tämä olisi kauheaa, Fried kommentoi.