Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti kuluvalla viikolla 90 vuorokauden lykkäyksestä kymmenien maiden korkeisiin tullimaksuihin, mutta jätti voimaan Kiinalle asetetut massiiviset 145 prosentin tariffit.
Kiina nosti vastatoimena amerikkalaistuotteiden tullit 125 prosenttiin. Presidentti Xi Jinping sanoi toivovansa yhteistyötä EU:n suuntaan ja valitteli, ettei tariffisodassa ole yhtään voittajaa. Trump on vihjannut haluavansa neuvotella uuden kauppasopimuksen Pekingin kanssa.
Vaikka Valkoinen talo perääntyi muista tulleista, voi Kiinan ja Yhdysvaltain välisellä nokittelulla olla mittavia heijastusvaikutuksia koko maailmantalouteen. Maiden välisen tavarakaupan yhteisarvo on 582 miljardia dollaria, mutta se voi pian hyytyä lähes täysin.
Amerikkalaiset tehtaat ovat jo peruneet tilauksiaan, ja Kiinassa yritykset lomauttavat työntekijöitään. Wall Street Journalin mukaan Tyynenmeren ylittävässä rahtiliikenteessä on tiedossa merkittävää laskua.
Tuoreet talousarviot ajoivat perjantaina Yhdysvaltain osakemarkkinat jälleen uuteen laskuun yhden nousupäivän jälkeen.
Yhdysvaltain tuonti Kiinasta oli viime vuonna 390 miljardia euroa ja vienti Kiinaan 127 miljardia euroa. Kiina vastasi 13 prosentista kaikesta Yhdysvaltain tavaratuonnista. Mukana oli älypuhelimia, leluja ja esimerkiksi teollisuuskoneita.
Monet yritykset ovat perustaneet koko liiketoimintansa siihen oletukseen, että suunnittelu, markkinointi ja jakelu voidaan tehdä Yhdysvalloissa ja tuotanto Kiinassa.
Tariffeihin alettiin sopeutua jo Donald Trumpin ensimmäisellä virkakaudella, mutta uusi kauppasota voi sulkea amerikkalaisyrityksiltä kokonaan pääsyn kiinalaiseen tuotantoon. Kuluttajahinnat nousivat viimeisten viiden vuoden aikana 24 prosenttia pääosin inflaation vuoksi. Hintoihin on nyt tiedossa vielä uusia nousupaineita.
Societe Generale -pankin analyytikot arvioivat Kiinan Yhdysvaltain-viennin tyrehtyvän lähes kokonaan tuoreimpien tariffien seurauksena. Capital Economics -yhtiön ennuste on asteen varovaisempi ja ennustaa kauppavirtojen vähenevän hieman yli puolella lähivuosina.
– Aiempina vuosikymmeninä ilmiömäisen menestyksekkääksi osoittautunut Kiinan kasvumalli on saavuttanut rajansa, HSBC-pankin pääekonomisti Frederic Neumann sanoo.