Ukraina voitaisiin osana rauhansopimusta jakaa kuin Berliini kylmän sodan aikaan, ehdottaa Yhdysvaltain Ukrainan-erikoislähettiläs Keith Kellogg. Asiasta kertoo The Times.
Kelloggin mukaan Ison-Britannian ja Ranskan joukot voisivat asettautua Dneprjoen länsipuolelle tulitaukoa valvomaan. Venäjä taas voisi jatkaa nyt miehittämänsä alueen hallitsemista.
Dneprjoen itäpuolella olisivat Ukrainan joukot, ja Ukrainan hallitsemien sekä Venäjän miehittämien alueiden välillä sijaitsisi demilitarisoitu vyöhyke.
– Se voisi näyttää melkein Berliiniltä toisen maailmansodan jälkeen, jossa oli venäläisten vyöhyke, ranskalaisten vyöhyke, brittien vyöhyke ja yhdysvaltalaisten vyöhyke, Kellogg kommentoi.
Erikoislähettiläs arvelee, että eurooppalaiset joukot Ukrainan maaperällä eivät provosoisi Venäjää. Yhdysvaltalaisjoukkojen lähettämisen Kellogg torjuu.
– Olisitte Dneprin länsipuolella, joka on iso este, Kellogg sanoo.
Jotta länsijoukot sekä ukrainalaiset eivät ajautuisi rauhansopimuksen jälkeen konfliktiin venäläisten kanssa, Kellogg ehdottaa myös noin 30 kilometriä leveää demilitarisoitua vyöhykettä venäläisten ja ukrainalaisten välille.
Tällaista demilitarisoitua vyöhykettä voitaisiin Kelloggin mukaan valvoa tehokkaasti.
– Otetaan kartta ja luodaan […] demilitarisoitu vyöhyke. Kumpikin puoli perääntyy 15 kilometriä, Kellogg ehdottaa.
– Tapahtuisiko [tulitauko]rikkomuksia? Todennäköisesti, niitä on aina. Mutta niitä voidaan valvoa helposti.
Ehdotukseen sisältyy kuitenkin ajatus siitä, että Venäjä voisi jatkaa miehittämiensä alueiden hallitsemista. Yhdysvaltojen täytyisi hyväksyä tämä mahdollisessa rauhansopimuksessa.
Ongelmallista on myös se, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aiemmin tyrmännyt ehdotukset Naton rauhanturvaajista Ukrainassa. Kellogg myöntääkin, että Vladimir Putin ei ehkä hyväksyisi ehdotusta.
Kellogg sanoo, että rauhansopimuksen aikaansaaminen on osoittautunut vaikeammaksi, kuin mitä Yhdysvaltain hallinnossa alun perin odotettiin.
– Ihmiset eivät täysin ymmärtäneet prosessia niin hyvin, kuin heidän olisi pitänyt, Kellogg toteaa.