Ukrainan sodassa nähtyä lennokkivallankumousta on seurattu tarkasti eri maiden asevoimissa.
Tuhannet taistelukentän yllä lentävät droonit ovat muuttaneet sodankäynnin luonnetta, sillä kaikki liikkeet etulinjassa pystytään havaitsemaan ennennäkemättömällä tarkkuudella.
Hyökkäykseen lähtevät panssariajoneuvot ja yksittäiset sotilaat saavat kimppuunsa suuren määrän räjähdelennokkeja. Halvat droonit ovat vakava uhka miljoonia euroja maksaville moderneille taistelupanssarivaunuille.
Yhdysvaltain merijalkaväen koulutusta johtava kenraaliluutnantti Benjamin Watson sanoo muutoksen heijastuvan aselajin perinteiseen mantraan siitä, että ”jokainen merijalkaväen sotilas on kiväärimies”.
– Nyt ajatuksena on, että kuka tahansa merijalkaväen sotilas voi surmata tarkalla aseella vihollisen 500 metrin päästä. Tämä on toki tärkeää, mutta teknologiaa käyttäen sama sotilas voi olla yhtä tappava 15–20 kilometrin päästä tai kauempaakin, Benjamin Watson sanoi War Zone -sivuston mukaan Sea Air Space 2025 -tapahtumassa pidetyssä paneelikeskustelussa.
Kenraalin mukaan droonien käyttöä laajennetaan parhaillaan merijalkaväen tutkimusosaston avustuksella. Koulutuksessa on mukana videolinkillä ohjattavia FPV-räjähdedrooneja. Niiden käytön laajentamisen tiellä on tosin vielä teknologiaan, budjettiin ja hallintoon liittyviä esteitä.
Merijalkaväki ilmoitti alkuvuodesta kokeellisen Marine Corps Attack Drone Team -drooniyksikön perustamisesta Virginian osavaltiossa sijaitsevaan Quanticon tukikohtaan.
Tiedotteen mukaan taustalla on ”FPV-drooniteknologian ja siihen liittyvien taktiikoiden nopea leviäminen moderneissa konflikteissa ja erityisesti Euroopan itäosissa”
– FPV-droonit tarjoavat ryhmäkohtaista iskukykyä 20 kilometriin asti ja alle 5 000 dollarilla verrattuna kalliimpiin asejärjestelmiin, joiden kyvykkyydet ovat vähäisempiä. Muutos tuo kustannustehokkaan ja skaalattavan ratkaisun moderniin taisteluun, Yhdysvaltain merijalkaväki ilmoitti maaliskuussa.