Kiina auttaa Venäjää edistämään tavoitteitaan Ukrainassa myymällä sille sotatarvikkeita kuten droonien komponentteja ja ammiksien raaka-aineita, kertoo Yhdysvaltain NATO-suurlähettiläs Julianne Smith Politico-lehden haastattelussa.
– Vaikka Kiina yrittääkin esittää itsensä Ukrainan sodan neutraalina, kolmantena osapuolena, ei se ole enää täysin uskottavaa.
Smithin mukaan Kiinan tuki Venäjälle on kasvanut merkittävästi, ja Venäjälle viedyt kaksikäyttötuotteet ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä Putinin sotaponnisteluille.
Vaikka Kiinan ei ole vielä todistettu vievän Venäjälle ”tappavaa avustusta” kuten aseita tai niiden osia, Smithin alleviivaa että myös siviili- ja sotilaskäyttöön soveltuvien kaksikäyttötuotteiden vienti auttaa Venäjää kiertämään pakotteita, ja jatkamaan sotaponnisteluitaan.
– Kaksikäyttötuotteiden virta Venäjälle mahdollistaa sen käymän hyökkäysodan Ukrainassa. Jos Kiina ei myisi tiettyjä komponentteja ja tarvikkeita Venäjälle, se olisi hyvin erilaisessa tilanteessa nyt, ja Venäjän asevoimille olisi vaikeampaa olla hyökkäyskannalla Ukrainassa.
Venäjälle on viety esimerkiksi työstökoneita, mikroelektroniikkaa, droonien osia, sekä mm. räjähteissä ja ammuksissa käytettävää ruudin raaka-ainetta nitroselluloosaa.
Kiina onkin yksi maailman suurimmista aseteollisuudelle tärkeän nitrosellulluloosan tuottajista, johon liityvät huoltovarmuuskysymykset ovat olleet tapetilla. Nyt Suomessa tutkitaankin, olisiko sen valmistaminen mahdollista myös kotimaisesta sellusta.
Kiinan Venäjän kanssa käymä kauppa on keskeinen kiistanaihe maan ja lännen välillä, ja se oli myös yksi keskeisimmistä neuvottelujen kohteista Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinkenin viimeviikkoisella Kiina-vierailulla.
Blinken alleviivasi keskusteluissaan Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa, että Kiinaa uhkaavat pakotteet, jos se jatkaa Venäjän sotateollisuuden tukemista.
Mutta vaikka Kiina myöntääkin julkisesti käyvänsä kauppaa Venäjän kanssa, se kieltää sen viennin tärkeyden sodalle Ukrainassa. Kiina on tuominnut Yhdysvaltojen sille antaman kritiikin ”normaaliin ulkomaankauppaan Venäjän ja Kiinan välillä kohdistuvina perättöminä syytöksinä.”
Huolimatta Venäjän ja Kiinan syventyneistä suhteista Ukrainan sodan alettua, Kiina pyrkiikin edelleen aleviivaamaan julkisesti olevansa konfliktin neutraali osapuoli, ja purkien kuvaamaan itsensä mahdollisena rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa.