Verkkouutiset

Kiinan juanin markkina on romahtanut Venäjällä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

USA:n pakotteet riistivät Kiinan juanin Venäjän finanssimarkkinoilta

Moskovan valuuttamarkkinat ovat ajautuneet täysin luonnottomaan tilaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän viranhaltijoiden ajatus käyttää Kiinan juania maan valuuttavarannossa dollarin ja euron korvikkeena on osoittautunut toimimattomaksi Yhdysvaltojen pakotteiden vaikutuksesta. Juanin osuus Venäjän ulkomaankaupassa ja valuutanvaihdossa kasvoi vuodesta 2022 aina kuluvaan vuoteen saakka ollen vuoden alussa valuuttana yli 40 prosentissa viennin ja lähes 40 prosentissa tuonnin tilityksistä.

Valuutanvaihdossa sen osuus ylitti jo 50 prosenttia, vaikka ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa sen osuus oli alle yksi prosentti. Tiskiltä vaihdettuna sen osuus oli kolmannes. Juan oli kasvamassa korvikkeeksi Venäjän valuuttavarantoon.

Yhdysvaltojen toissijainen pakotemekanismi pani kuitenkin pisteen näille suunnitelmille. Kun vielä Yhdysvallat asetti Moskovan pörssin pakotteiden alaiseksi, Venäjän valuuttamarkkinat ajautuivat täydellisen luonnottomaan tilaan.

Pakotteiden tultua voimaan kesäkuussa Venäjän keskuspankki väitti vielä, että tilanne ei ole vakava, mutta jo muutamassa viikossa oli selvää, että Venäjän valuuttamarkkina muuttui läpinäkymättömäksi ja epävakaaksi. Ruplan todellinen vaihtokurssi puolittui, eikä pelkästään suhteessa euroon ja dollariin, vaan myös juaniin.

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen analyytikoiden mukaan läpinäkyvyyden puute on synnyttänyt suuren eron ruplan osto- ja myyntikurssien välille. Aluksi ero oli 10 prosenttia, mutta tasaantui loppukesällä viiteen prosenttiin.

Pakotteiden suurempi seuraus oli juanin markkinan romahdus Venäjällä. Elokuussa juanin vaihtokurssi ennalta odottamatta poikkesi globaalista kurssista lähes 10 prosenttia, jolloin oli syntynyt ikään kuin Venäjän sisäinen juan. Sitä selitettiin valuutan vähäisellä kysynnällä.

Heinäkuun lopulta alkaen kiinalaispankit alkoivat kieltäytyä tästä juanista, ja 13. elokuuta, kun Yhdysvaltojen valtionvarainministeriön asettama siirtymäaika päättyi, kaikesta Venäjälle jääneestä juanista tuli sijoittajan ja valuuttamarkkina-asiantuntija Sergei Romantshukin mukaan ”likaista”. Sitä voidaan käyttää sisäisessä kaupassa, mutta se on lähes käyttökelvotonta ulkomaankaupassa.

Samaan aikaan Venäjän pankeilla on akuutti juanin likviditeettikriisi. Juan-lainojen korot nousivat vuorokaudessa ensin kaksi- ja sitten kolminumeroisiksi. Juaneja on kyllä tarpeeksi, mutta ne keskittyvät isoille toimijoille. Niillä rahalaitoksilla, jotka eivät saa valuuttaa vientikauppayrityksiltä, ei ole tarpeeksi.

Venäjän finanssimarkkinat ovat tällä hetkellä täysin luonnottomassa tilassa. Löydetyt ratkaisut, kuten maksuliikenne Kiinaan välittäjien kautta tai kryptovaluutoilla, ovat vain väliaikaisia ja nostavat kuluja luoden epätasapainoa, joka tuo lisäongelmia tulevaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)