Yhdysvaltain salaisen palvelun johtaja Kimberly Cheatle ilmoitti tiistaina eroavansa tehtävästään republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin salamurhayrityksen seurauksena.
Pennsylvaniassa järjestetyn vaalitilaisuuden turvatoimien puutteita kuvailtiin kongressin kuulemisessa ”järkyttäviksi”. 20-vuotias ampuja ehti kiivetä läheisen rakennuksen katolle ja ampua kahdeksan laukausta kohti ex-presidenttiä ennen kuin tarkka-ampujat surmasivat hänet.
Rakennuksen suojaaminen oli paikallispoliisin vastuulla. Kaksi poliisia poistui asemistaan ja yritti etsiä epäilyttävänä pidettyä henkilöä. Toinen heistä kiipesi katolle, mutta palasi alas ampujan tähdättyä häntä kiväärillään.
Tapahtumia selvitetään lähikuukausien aikana useissa eri tutkimuksissa. Amerikkalainen Wall Street Journal -lehti vaatii kongressin molempien puolueiden edustajia varmistamaan, että tutkinnassa päästään ongelmien ytimeen.
Alahuoneen republikaanien puhemies Mike Johnson ja demokraattien ryhmäjohtaja Hakeem Jeffries perustivat yhteisen työryhmän selvittämään Butlerin vaalitilaisuuden tapahtumia. Mukana on seitsemän republikaania ja kuusi demokraattia.
Vastauksia kaivataan erityisesti viranomaisten komentoketjun epäselvyyksiin ja siihen, miksi 150 metrin päässä sijainnut rakennus jätettiin turvallisuusvyöhykkeen ulkopuolelle. Salaisen palvelun ja Pennsylvanian poliisilaitoksen väliset viestiyhteydet ilmeisesti katkesivat ratkaisevalla hetkellä.
Ampuja ehti kiivetä katolle ja siirtyä asemiin ohikulkijoiden havainnoista ja ilmoituksista huolimatta. Donald Trump olisi ehditty poistaa lavalta ennen salamurhayritystä, jos reagointi olisi ollut nopeampaa.
Amerikkalaismedioissa on pohdittu myös sitä, onko salaisen palvelun vastuulle lisätty liian paljon tehtäviä. Se suojasi alun perin vain ylintä valtionjohtoa, mutta nyt mukana on entisten presidenttien ja näiden perheiden lisäksi myös valtiovieraita ja vaalitilaisuuksia. Salainen palvelu myönsi kieltäytyneensä monilta Donald Trumpin turvallisuusryhmän pyynnöiltä viimeisten kahden vuoden aikana.
– Jos salaisella palvelulla ei ole riittävästi voimavaroja suuren puolueen presidenttiehdokkaan suojaamiseksi, ehkä sen kokonaistehtävät pitää miettiä uudelleen, WSJ kirjoittaa.