Suo tulvii arkistokuvassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Uskomus nurin: Soiden ennallistamisella ei olekaan väitettyä vaikutusta

Hyötyjä voi joutua odottamaan jopa sata vuotta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Soiden ennallistamisella ei olekaan väitettyä vaikutusta ilmastoon. Asia ilmenee tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Tutkimuksen tekijät ovat Luonnonvarakeskukset tutkijat Samuli LauniainenAnssi AhtikoskiJanne RinnePaavo Ojanen ja Hannu Hökkä.

Uusi tutkimus kumoaa yleisen uskomuksen, jonka mukaan turvesoiden ennallistaminen olisi ympäristöteko ja hidastaisi ilmastonmuutoksen etenemistä. Käsitys turvemaiden ennallistamisen ilmastohyödyistä on perustunut tutkimuksiin, joissa on tarkasteltu vain maaperän kasvihuonekaasujen vaihtoa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tutkimuksen mukaan ojitetun turvemaan metsä paljastuu hiilinieluksi, kun tarkasteluun otetaan mukaan puuston hiilensidonta ja puusta valmistettuihin pitkäaikaisiin puutuotteisiin varastoituva hiili. Lisäksi ojitetun suometsän metaanitase on tutkimuksen mukaan ilmaston kannalta huomattavasti luonnontilaista suota edullisempi.

Soiden ennallistaminen sen sijaan vain lämmittää ilmastoa eli edistää ilmastonmuutosta.

Asiasta kertoi ensin Metsälehti. Vaikka ennallistamisella ei saavuteta luultuja ilmastohyötyjä, sillä on silti ekologisia hyötyjä.

– Kun ojat tukitaan, suokasvit yleistyvät kymmenessä vuodessa. Myös oma-aloitteisesti leviävät suolajit, kuten linnut ja hyönteiset ilmaantuvat nopeasti ennallistetulle suolle. Esimerkiksi riekkojen on todettu palanneen avosuoksi ennallistetuille alueille, tutkimukseen osallistunut Paavo Ojanen toteaa Metsälehdelle.

Ennallistetun suon ilmastohyötyjä saadaan odottaa kuitenkin pitkään. Tutkimuksen mukaan siihen voi mennä jopa sata vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS