– Yhteiskuntaamme on rakennettu kristinuskon aatteelliselle ja kulttuuriselle perustalle kahdeksansataa vuotta. Kristinuskon suurten tarinoiden ja perinnön poistaminen julkisuudesta ei johda uskonnonvapauteen vaan kulttuuriseen itsetuhoon, linjaa Hannu Takkula.
Takkula viittaa apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen maanantaiseen kannanottoon, jossa tämä kyseenalaistaa koulujen oikeuden järjestää tapahtumia, joilla on uskonnollista sisältöä.
Puumalaisen mukaan hänen kielteiseen kannanottoonsa sisältyvät myös koulujuhlissa laulettavat perinteiset joulu- ja kevätvirret.
Takkula muistuttaa, että joulu on sekä muinaissuomalaisen uskonnon sydäntalven juhla että kristillisen perinteen mukaisesti Jeesuksen syntymäjuhla. Hän pitää outona ja eurooppalaisittain erikoisena, että toisen, kulttuuriamme muokanneen uskonnon tarinat olisivat jouluna ne, joita ei saisi koulussa pitää esillä.
– Esimerkiksi Britanniassa, jossa kristittyjä on suhteellisesti paljon vähemmän kuin Suomessa, tällaista keskustelua ei käydä ollenkaan. Siellä on itsestään selvää, että koulujen joulunäytelmissä esiintyy Jeesus-lapsi ja tarina hänen syntymästään, Takkula toteaa.
– Uskonnonvapaus on kunkin mahdollisuutta suhtautua esimerkiksi kristinuskon sisältöön omalla tavallaan. Sivistyneen yhteiskunnan uskonnonvapauskäsitykseen ei kuitenkaan kuulu sen teeskentely, että uskontoa ei ole olemassa eikä ole koskaan ollutkaan, sanoo Takkula.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) ja sen aikaisemmat puheenjohtajat Kimmo Sasi (kok.) ja Ben Zyskowicz (kok.) ovat jo ehtineet julkisuudessa ilmaista kannattavansa nykyistä, juhlaperinteen hyväksyvää käytäntöä.
Lue myös: ”Suvivirren laulamisesta linjaaminen ei kuulu apulaisoikeuskanslerille” ja Apulaisoikeuskansleri kehottaa tarkistamaan koulujen ohjeistusta uskonnollisista juhlista