Eduskunta on säätänyt lain, joka turvaa konsultoivalle sairaalaopetukselle pysyvän rahoituksen.
– Tästä hyötyvät erityisesti ne lapset nuoret, jotka asuvat kaukana varsinaista sairaalaopetusta tarjoavista kouluista, aiheesta seurantatutkimusta tekevä dosentti Jyrki Huusko Itä-Suomen yliopistosta arvioi Uutissuomalaiselle.
Konsultoiva sairaalaopetus tarkoittaa sitä, että sairaalaopetuksen konsultoivat erityisopettajat jalkautuvat lähikouluille tukemaan tavallisia opettajia ja oppilaita.
Konsultoivan työn kautta voidaan tarjota tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin esimerkiksi oppilaille, joilla on paljon koulupoissaoloja tai neuropsykiatrisia haasteita.
– Parhaimmillaan voidaan ehkäistä ennalta lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien pahentumista niin, ettei varsinaista sairaalaopetusjaksoa välttämättä tarvita, kertoo Huusko.
Lakimuutoksen myötä sairaalakoulujen konsultoivasta toiminnasta tulee elokuussa lakisääteistä. Valtio ottaa toiminnan kulut pysyvästi katettavakseen. Tähän asti kunnat ovat maksaneet kulut omasta pussistaan. Siksi tuen toteutumisessa on voinut olla paljon alueellista vaihtelua.
– Lakimuutoksen tarkoitus on vakiinnuttaa toiminta sekä vahvistaa edelleen lähikouluperiaatteen toteutumista, opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Merja Mannerkoski kertoo.
Enimmillään konsultoiva työ on tavoittanut noin 2 500 lasta ja nuorta lukuvuodessa.