Ruokaviraston arvion mukaan tänä vuonna syntyneitä koiranpentuja on jäänyt runsaasti rekisteröimättä pakolliseen koirarekisteriin, kertoo Uutissuomalainen.
Ruokaviraston mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 45 000 koiranpentua.
– Tänä vuonna Ruokaviraston rekisteriin on rekisteröity vasta 13 000 pentua, joten voidaan arvioida, että paljon pentuja on jäänyt ilmoittamatta, kertoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski USU:lle.
Vehkakosken mukaan ilmiössä voi olla kyse muutosvastarinnasta tai tietämättömyydestä.
Koirankasvattajan pitäisi rekisteröidä koira Ruokaviraston rekisteriin ennen kuin pentu luovutetaan eteenpäin uudelle omistajalle. Tyypillisesti pentu luovutetaan uuteen kotiin noin kahden kuukauden ikäisenä. Rekisteröinti on tehtävä viimeistään koiran ollessa kolmen kuukauden ikäinen.
Rekisteröinti maksaa kymmenen euroa, ja ennen rekisteröintiä koira on sirutettava eläinlääkärissä.
– Pennun ostajan pitäisi luovutustilanteessa tarkistaa myyjältä, että koira on rekisterissä, Vehkakoski sanoo USU:lle.
Hänen mukaansa pentu pitää jättää ostamatta, jos sitä ei ole rekisteröity.
Ruokaviraston koirarekisteri aukesi yksityisille koiranomistajille toukokuussa 2023, ja kaikki aikuiset koirat olisi pitänyt rekisteröidä viime vuoden loppuun mennessä. Vehkakosken mukaan koirarekisterissä on nyt noin 307 000 koiraa eli reilu kolmasosa Suomen noin 800 000 koirasta. Tänä vuonna rekisteriin on tullut noin 70 000 uutta koiraa.
Tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin tavoitteena on edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja vähentävän pentutehtailua.