Tieto ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä kaikille hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille.
Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueet kertovat harkitsevansa oikaisupyynnön tekemistä kuluvan vuoden rahoituspäätökseensä. Lapin hyvinvointialue aikoo tarkistaa rahoituspäätöksen ennen, kuin se arvioi oikaisuvaatimuksen tarpeellisuutta.
Muut 18 hyvinvointialuetta ja Helsinki ilmoittavat, etteivät ne vaadi rahoituksensa oikaisua.
Sekä Etelä-Pohjanmaan että Keski-Suomen harkitsemien oikaisupyyntöjen syynä on se, että osa asiakkaiden diagnoositiedoista ei ole siirtynyt potilastietojärjestelmistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). Tämä vaikuttaa tarvekertoimiin, jotka vaikuttavat merkittävästi hyvinvointialueen rahoitukseen.
Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tollet arvioi, että puuttuvien kirjausten takia Keski-Suomen hyvinvointialueelta on jäänyt rahoitusta puuttumaan vähintään 24,5 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialue saa sitä enemmän rahaa, mitä sairaampi, palveluita käyttävämpi ja ikääntyneempi väestö sillä on.
Rahoituksen tarvekertoimeen vaikuttaa noin 120 sairausluokkaa, joista muun muassa pitkäaikaissairaudet, muistisairaudet, syövät, kehitysvammaisuus ja tietyt psyyken sairaudet ovat merkittäviä. Rahoitusta tasataan toistaiseksi vielä siirtymätasauksella.
Hyvinvointialueilla oli toukokuun loppuun 2024 asti aikaa korjata diagnoositietojen siirtymisessä olleet ongelmat, mutta kaikki hyvinvointialueet eivät havahtuneet ongelmaan ajoissa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajan Tero Järvisen mukaan hyvinvointialueille ei tiedotettu asiasta riittävästi.
Valtiovarainministeriön (VM) johtava erityisasiantuntija Jenni Kellokumpu kertoo Uutissuomalaiselle, että ministeriöön on tullut tietoa, että kaikki diagnoositiedot hyvinvointialueilta eivät ole aina siirtyneet THL:lle niin kuin niiden olisi pitänyt.
Ei kuitenkaan ole lainkaan selvää, että oikaisua vaativat hyvinvointialueet saisivat lisää rahaa. Kellokummun mukaan oikaisun voi saada, jos hyvinvointialueen maksatuspäätös on lainvastainen. Hyvinvointialueen itsensä vastuulla on kuitenkin tarkistaa, että tiedot välittyvät oikein määräaikaan mennessä.